Przepisy naszych Czytelników na wielkanocne baby. Zobacz, jak zrobić pyszną babkę wielkanocną:
„Udana baba wielkanocna jest największą chlubą gospodyni” - pisała autorka przedwojennego poradnika pieczenia ciast. Tym, czym na pierwszy rzut oka wyróżnia się to ciasto, jest kształt. Piecze się je bowiem w charakterystycznych karbowanych formach o kształcie ściętego stożka, a po upieczeniu oblewa lukrem lub czekoladą.
Jak czytamy w przedwojennym poradniku: „Udanie się bab zależy przede wszystkim od suchości mąki, dobroci drożdży i świeżości jaj”. Pieczmy więc kształtne i pyszne baby w te święta!
- Tradycyjna wielkanocna babka piaskowa
- Wielkanocna łatwa i szybka babka piaskowa
- Wielkanocna trójkolorowa babka Koła Gospodyń Wiejskich
- Wielkanocna baba herbaciana z lukrem
- Wielkanocna babka parzona
- Wielkanocna babka czekoladowa z wiśniami kandyzowanymi
- Tradycyjna wielkanocna babka drożdżowa Koła Gospodyń Wiejskich
- Wielkanocna baba kakaowa
- Wielkanocna babka herbaciana z rodzynkami i suszoną wiśnią
- Wielkanocna szybka babka
- Wielkanocna babka o smaku Rafaello
Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Baba wielkanocna to niewątpliwie królowa świątecznych stołów. Warto więc też wspomnieć, że jest nie tylko smaczna, ale i zdrowe! Jej najistotniejszym składnikiem są drożdże, które charakteryzują się niezwykłym bogactwem wartości odżywczych. Są źródłem łatwo przyswajalnego białka, aminokwasów, naturalnych witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy oraz zwiększają ogólną witalność organizmu. Jedzmy więc babę na zdrowie!
