Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Mazurek wielkanocny tradycyjny. Zobacz jak zrobić to wielkanocne ciasto [TOP 10 PRZEPISÓW]

mad
Tradycyjny mazurek wielkanocny. Mazurki z 50 jaj! To dopiero były ciasta! "Dwa i pół funta sera bez soli na tyle ususzonego, aby się dał trzeć na tarce (bo świeży formuje wilgocią zakalec), utrzeć i przesiać przez sito w wiercić w donicy, dodając po jednemu 40 do 50 żółtek..." - tak Lucyna Ćwierczakiewiczowa, popularna autorka przedwojennych książek kucharskich zaczyna przepis na mazurka „najwykwintniejszego”. To dopiero były mazurki! Dziś nikt nie używa 50 jaj do tych ciast, tylko o wiele, wiele mniej. Ile? Zobaczcie receptury! Zebraliśmy dla Was TOP 10 przepisów naszych Czytelników na to świąteczne ciasto. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

„Przysmakiem, nigdzie poza Polską nieznanym, są mazurki. Prawie każdy dom, każda gospodyni ma swój ulubiony i najlepiej wykonywany przez nią mazurek”. Tak o wielkanocnych mazurkach można było przeczytać w przedwojennych książkach kucharskich.

To bardzo niskie ciasto (do 4 cm) wypiekane w różnych kształtach, przeważnie prostokątnym i kwadratowym. Może być wykonane z dwóch warstw kruchego ciasta, które przekłada się masą (np. orzechową czy migdałową). Wierzch wykańcza się wówczas polewą albo lukrem, a następnie ozdabia owocami, orzechami, bakaliami. Druga popularna wersja mazurka przewiduje rozwałkowanie części ciasta na cienki placek i uformowanie wysokiego brzegu z pozostałej części. Środek ciasta wypełnia się masą, rant pozostawiając odkryty.

Jak przygotować wielkanocnego mazurka? Mamy dla Was sprowadzone przepisy!

Najlepsze mazurki na świąteczny stół naszych Czytelników. Zobacz przepisy!

  • Mazurek o smaku princessy
  • Mazurek z masą kajmakową
  • Mazurek piernikowy
  • Mazurek z masą cytrynową
  • Mazurek wiśniowo-kawowy
  • Mazurek z dżemem pomarańczowym
  • Mazurek orzechowy na białkach
  • Mazurek kajmakowy z bakaliami
  • Mazurek żurawinowy
  • Mazurek z masą krówkową

Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska