Jak zrobić pyszną, domową pasztetową [PRZEPIS]

Janusz Fic
Domowa pasztetowa jest łatwa do zrobienia. Zamiast osłonek można wykorzystać słoiki. Anna Kaczmarz
Przepis na pyszną, domową pasztetową.

Domowa pasztetowa - przepis. Janusz Fic jest szefem kuchni w podkrakowskim Dworze Sieraków. Restauracja ma rekomendację od stowarzyszenia Slow Food Polska. To gwarancja, że w lokalu podawane są potrawy z produktów sezonowych, regionalnych i świeżych. Domową pasztetową możemy przygotować w osłonkach lub słoikach.

Składniki

  • 2,40 kg podgardla
  • 1 kg boczku
  • 1 kg wątroby wieprzowej
  • 0,5 kg słoniny
  • 15 dag bułki tartej
  • 40 dag cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • woda
  • sól, pieprz, suszony lubczyk - do smaku
  • jelita wieprzowe lub osłonki do faszerowania, ewentualnie słoiki

Wykonanie
Podgardle, boczek, słoninę pokroić w kostkę. Rozgrzać garnek z grubym dnem. Do rozgrzanego garnka włożyć pokrojone mięso. Dodać pokrojoną cebulę. Całość przesmażyć około 5 min. Dodać przyprawy. Zalać 1/2 szklanki wody. Garnek przykryć i wstawić do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na około 60 minut. Wątrobę przesmażamy na łyżce oleju. Mięso wyjąć z piekarnika. Wystudzić. Po wystudzeniu mięso i wątrobę zemleć w maszynce o cienkim sitku. Dodać bułkę tartą, doprawić do smaku solą, pieprzem i lubczykiem. Wymieszać.

Powstałą masą nadziać jelita bądź osłonki. Tak powstałe pasztetowe parzyć przez około 40 minut w temperaturze 80 stopni.
Zamiast nadziewać, powstałą masę możemy przełożyć do słoików. Słoiki pasteryzować w temperaturze 80 stopni przez około 40 minut. Pasteryzowanie powtórzyć. 

Zobacz też:Pasztet z królika od Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Zobacz też:Babciny pasztet bożonarodzeniowy: pyszny i szybki

Zobacz też: Prosty i szybki pasztet z wątróbek drobiowych

Zobacz też:Świąteczny pasztet drobiowo-wieprzowy od Koła Gospodyń Wiejskich

Zobacz też: Jak zrobić domowy pasztet? Jak dawniej robiono pasztet?

Już w lipcu kasy fiskalne dla branży beauty ?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie