reklama

Jak zrobić pyszną, domową pasztetową [PRZEPIS]

Janusz FicZaktualizowano 
Domowa pasztetowa jest łatwa do zrobienia. Zamiast osłonek można wykorzystać słoiki. Anna Kaczmarz
Przepis na pyszną, domową pasztetową.

Domowa pasztetowa - przepis. Janusz Fic jest szefem kuchni w podkrakowskim Dworze Sieraków. Restauracja ma rekomendację od stowarzyszenia Slow Food Polska. To gwarancja, że w lokalu podawane są potrawy z produktów sezonowych, regionalnych i świeżych. Domową pasztetową możemy przygotować w osłonkach lub słoikach.

Składniki

  • 2,40 kg podgardla
  • 1 kg boczku
  • 1 kg wątroby wieprzowej
  • 0,5 kg słoniny
  • 15 dag bułki tartej
  • 40 dag cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • woda
  • sól, pieprz, suszony lubczyk - do smaku
  • jelita wieprzowe lub osłonki do faszerowania, ewentualnie słoiki

Wykonanie
Podgardle, boczek, słoninę pokroić w kostkę. Rozgrzać garnek z grubym dnem. Do rozgrzanego garnka włożyć pokrojone mięso. Dodać pokrojoną cebulę. Całość przesmażyć około 5 min. Dodać przyprawy. Zalać 1/2 szklanki wody. Garnek przykryć i wstawić do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na około 60 minut. Wątrobę przesmażamy na łyżce oleju. Mięso wyjąć z piekarnika. Wystudzić. Po wystudzeniu mięso i wątrobę zemleć w maszynce o cienkim sitku. Dodać bułkę tartą, doprawić do smaku solą, pieprzem i lubczykiem. Wymieszać.

Powstałą masą nadziać jelita bądź osłonki. Tak powstałe pasztetowe parzyć przez około 40 minut w temperaturze 80 stopni.
Zamiast nadziewać, powstałą masę możemy przełożyć do słoików. Słoiki pasteryzować w temperaturze 80 stopni przez około 40 minut. Pasteryzowanie powtórzyć. 

Zobacz też:Pasztet z królika od Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Zobacz też:Babciny pasztet bożonarodzeniowy: pyszny i szybki

Zobacz też: Prosty i szybki pasztet z wątróbek drobiowych

Zobacz też:Świąteczny pasztet drobiowo-wieprzowy od Koła Gospodyń Wiejskich

Zobacz też: Jak zrobić domowy pasztet? Jak dawniej robiono pasztet?

Zobacz koniecznie: Podhalańskie przysmaki. Pieczona baranina według Koła Gospodyń Wiejskich

Zobacz też: Regionalne przysmaki: moskole z niebanalnym masłem

Zobacz też: Proziaki, czyli pyszne bułeczki na sodzie

Zobacz też:Małopolskie przysmaki: kycioki z Niedźwiedzia

Zobacz też:Małopolskie przysmaki: starosądecka bryjka

Zobacz też:Kotlety z jajek Koła Gospodyń Wiejskich w Buczkowie

Zobacz też:Małopolskie przysmaki: kołacz z serem i kruszonką

Zobacz też:Placki z blachy po zobielsku

Zobacz też:Regionalne przysmaki: kluski kudłate z kwaśnicą z Woli Radziszowskiej

Zobacz też:Chrzanowskie ziemniaki po cabańsku

Zobacz też:Rzodkie ziemnioki ze Smęgorzowa

Zobacz też:Kulasina z Bogdanówki

Zobacz też:Siedliszowskie koziołki

Zobacz też:Tradycyjna krówka regulicka

Nie masz pomysłu na obiad? Zobacz: Przepisy na szybkie dania z makaronem

Zobacz koniecznie: Potrawy z kaszą. TOP 12 dań z kaszą naszych Czytelników

Zainspiruj się! Zobacz przepisy naszych Czytelników na dania z ziemniakami!

Zobacz koniecznie: Ziemniaki. Skąd pochodzą, ile jest odmian i czy są kaloryczne?

Zobacz też: TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane

Zobacz koniecznie: Top 8 dań wegetariańskich, które polubisz

Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników

Zobacz koniecznie: Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3