Jajka faszerowane przepisy.
Jajka są symbolem Wielkanocy. Jak zrobić jajka faszerowane? Jaki jest najlepszy przepis na jajka faszerowane? Czym faszerować jajka? Zobaczcie przepisy na najlepsze jajka faszerowane naszych Czytelników.

Kolorowe jajka faszerowane Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej [PRZEPIS]
Składniki
- 10 jaj ugotowanych na twardo
- 3 łyżeczki wasabi
- łyżka buraczków
- 3 łyżki utartego chrzanu
- koperek, szczypiorek do dekoracji
Wykonanie
Jajka przekroić, wyjąć żółtka i rozgnieść widelcem. Roztarte żółtka podzielić na 3 części - do jednej dodać wasabi, do drugiej buraczki, do trzeciej chrzan. Wymieszać każdą oddzielnie i w ten sposób uzyskamy farsz do jajek o różnych kolorach. Jajka efektownie wyglądają ułożone na talerzu i posypane szczypiorkiem.

Jajka faszerowane. Przepis na musztardowe jajka Katarzyny Krawczyk
Składniki
- 4 jajka
- 5 niewielkich pieczarek
- 2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
Wykonanie
Jajka ugotować na twardo. Pieczarki drobno posiekać i podsmażyć na patelni na odrobinie masła. Jajka obrać, przekroić na pół. Delikatnie wyciągnąć żółtka i przełożyć do miseczki. Do żółtek dodać 2 łyżeczki musztardy, sól, pieprz i rozetrzeć na gładką masę. Z masy uformować 8 kulek i włożyć do białek w miejsce żółtek.

Wielkanocne jajka faszerowane awokado i zielonym groszkiem Agnieszki Delkowskiej [PRZEPIS]
Składniki
- jajka ugotowane na twardo
- awokado
- zielony groszek
- jogurt naturalny
- sól, pieprz
Wykonanie
Żółtka połączyć z awokado, groszkiem i jogurtem. Zblendować na gładką masę. Można dodać koperku. Doprawić solą i białym pieprzem. Do jajka szprycą cukierniczą nakładać farsz. Dodać po kilka groszków do dekoracji.

Jajka faszerowane pieczarkami Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej [PRZEPIS]
Składniki
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- 10 świeżych pieczarek
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz, vegeta do smaku
Wykonanie
Pieczarki obrać i pokroić w plastry, przelać wrzątkiem i odcedzić.
Cebulę pokroić w kostkę i zarumienić na maśle, dodać pieczarki i około 5 minut dusić pod przykryciem. Wystudzone grzybki rozdrobnić blenderem, dodać żółtka, przyprawić do smaku. Tak przygotowaną pastą napełnić białka. Udekorować według własnej fantazji i uznania.

Wielkanocne jajka faszerowane chrzanem i imbirem Joanny Kądziołki [PRZEPIS]
Składniki
- 10 ugotowanych jajek
- 3 łyżki chrzanu
- imbir do smaku
- 2 łyżki majonezu
- szczypta posiekanego rozmarynu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu ziołowego
Wykonanie
Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie. Następnie dobrze wystudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek. Każde jajko pokroić na połówkę, żółtka wyciągnąć i odłożyć do wyższego pojemnika. Następnie dodać do niego chrzan, majonez, posiekany drobno świeży rozmaryn, szczyptę soli oraz pieprzu, odrobinę imbiru. Całość zblendować. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego, nałożyć na białka jajek.

Jajka faszerowane na zielono Andżeliki Knop [PRZEPIS]
Składniki
- średni brokuł
- 150 g sera feta
- 30 g pestek dyni
- 100 g rukoli
- 3 łyżki musztardy rosyjskiej
- sok z połowy cytryny
- jajka ugotowane na twardo
Wykonanie
Brokuła umyć, podzielić na małe różyczki i ugotować ok. 3-4 minut, tak aby był al dente. Odstawić do przestygnięcia. Fetę pokroić na małe kawałki, a pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Rukolę umyć i osuszyć. W misce malaksera umieścić brokuły, fetę, rukolę, pestki dyni, musztardę i sok wyciśnięty z połówki cytryny. Zmiksować, aż do uzyskania jednolitej masy. Jajka faszerować pastą.
Zobacz też:Domowe wędliny. Biała kiełbasa z karkówki, schabu i boczku
Zobacz też:Jak zrobić pyszną, domową pasztetową
