MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ambasada śledzia – historia, anegdoty i wspaniałe przepisy [NOWOŚCI WYDAWNICZE]

mad
Fragment książki "Ambasada śledzia".
Fragment książki "Ambasada śledzia".
Czy słynny śledzik jest typowo polskim daniem? Jak smakuje z czekoladą? Jak długo żyją śledzie i jak się ze sobą komunikują? Jak wyglądają związane z nim obyczaje w różnych społecznościach? Jak się go przyrządza w innych kulturach?

Na rynku pojawiła się właśnie książka Marty Sawickiej-Danielak i Filipa Danielaka „Ambasada śledzia”.
W książce znajdziecie ponad 50 przepisów na śledzia – od klasyki po ekstrawagancję jak śledź w truskawkach czy śledziowe lody, a nawet rozdział dla wegetarian – roślinne śledzie wege!

Fragment książki "Ambasada śledzia"
Fragment książki "Ambasada śledzia"

Przepisy ze wszystkich stron świata!

Książka to pasjonujące opowieści o niezwykłej rybie, na której ościach budowano mocarstwa. Fakty historyczne, praktyczne porady, smaczne anegdoty. Opowieści z podróży kulinarnych, które stały się inspiracją nowych dań.
Śledź, kiedyś uznawany był za potrawę najbiedniejszych, potem – ten tradycyjny w oleju lub śmietanie – stał się nieodłącznym elementem PRL-owskiego życia towarzyskiego. Dziś, w czasach fuzji smaków i eksperymentów kulinarnych, podbija salony i staje się rarytasem dalekim od typowych wyobrażeń. Zanurz się w świetnie napisane opowieści, a gdy zgłodniejesz, wypróbuj jeden z przepisów i zaskocz wszystkich nowym smakiem podczas świąt lub śledzika towarzyskiego.

Przepisy ze śledziem na cztery pory roku

Przepisy umieszczone w książce zostały podzielone według pór roku i  dostępności sezonowych produktów spożywczych.

  • ZIMA – klasyki na wigilijny stół i smaki świąteczne jak śledź piernikowy z salsą malinową, czy śledź zimowy we włoskich orzechach z miodem i cynamonem
  • JESIEŃ – śledź z chutneyem dyniowym, śledź w grzybach, śledź halloweenowy – w czarnym sosie, czy śledź w kawie na przebudzenie przy jesiennym spadku nastroju
  • WIOSNA – śledź z pesto pietruszki, śledź zielony w cieście naleśnikowym, orzeźwiający śledź w occie  jabłkowym, słoneczny śledź żółty w curry z rodzynkami
  • LATO – jeśli lato to nie tylko owoce lokalne, ale też egzotyczne podróże – śledź w truskawkach, z bananem, z jagoda, w  mango i inne.
  • VEGE ŚLEDZIE – rozdział z przepisami na wegetariańskie dania „śledziowe” – bez wykorzystania ryb: śledź z cukinii lub boczniaków razem  z informacjami jakie przyprawy „oddadzą” smak śledzia.  Rozdział idealny dla wegetarian, ale też mam i  tych wszystkich, którzy nie wiedzą, czym nakarmić uczestników polskiej Wigilii.
Fragment książki "Ambasada śledzia"
Fragment książki "Ambasada śledzia"

Kim są autorzy?

Marta Sawicka-Danielak to pisarka, dziennikarka, nauczycielka jogi i podróżniczka. Filip Danielak jest perkusistą, producentem muzycznym i telewizyjnym oraz szefem kuchni.
To podróżujące małżeństwo, które wiele lat temu założyło lokal Ambasada Śledzia i do dziś pysznie karmi tą rybą w wielu jego filiach. Założona przez nich Ambasada Śledzia okazał się ogromnym sukcesem.
Z małej knajpki, która miała być sposobem na niezależność i zwolnienie tempa życia, stała się instytucją. O wyjątkowych śledziach z Ambasady Śledzia pisały media polskie i zagraniczne, zachwalał je przewodnik Lonely Planet, zapraszano na zagraniczne festiwale kulinarne.

Ambasada śledzia – historia, anegdoty i wspaniałe przepisy [NOWOŚCI WYDAWNICZE]

Tytuł: Ambasada śledzia
Autor: Marta Sawicka-Danielak, Filip Danielak
Premiera: 20.11.2019 r.
Liczba stron: 240
Format:  190 x 240 mm
Oprawa: twarda
Wydawnictwo Zwierciadło

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska