Na rynku pojawiła się właśnie książka Marty Sawickiej-Danielak i Filipa Danielaka „Ambasada śledzia”.
W książce znajdziecie ponad 50 przepisów na śledzia – od klasyki po ekstrawagancję jak śledź w truskawkach czy śledziowe lody, a nawet rozdział dla wegetarian – roślinne śledzie wege!

Przepisy ze wszystkich stron świata!
Książka to pasjonujące opowieści o niezwykłej rybie, na której ościach budowano mocarstwa. Fakty historyczne, praktyczne porady, smaczne anegdoty. Opowieści z podróży kulinarnych, które stały się inspiracją nowych dań.
Śledź, kiedyś uznawany był za potrawę najbiedniejszych, potem – ten tradycyjny w oleju lub śmietanie – stał się nieodłącznym elementem PRL-owskiego życia towarzyskiego. Dziś, w czasach fuzji smaków i eksperymentów kulinarnych, podbija salony i staje się rarytasem dalekim od typowych wyobrażeń. Zanurz się w świetnie napisane opowieści, a gdy zgłodniejesz, wypróbuj jeden z przepisów i zaskocz wszystkich nowym smakiem podczas świąt lub śledzika towarzyskiego.
Przepisy ze śledziem na cztery pory roku
Przepisy umieszczone w książce zostały podzielone według pór roku i dostępności sezonowych produktów spożywczych.
- ZIMA – klasyki na wigilijny stół i smaki świąteczne jak śledź piernikowy z salsą malinową, czy śledź zimowy we włoskich orzechach z miodem i cynamonem
- JESIEŃ – śledź z chutneyem dyniowym, śledź w grzybach, śledź halloweenowy – w czarnym sosie, czy śledź w kawie na przebudzenie przy jesiennym spadku nastroju
- WIOSNA – śledź z pesto pietruszki, śledź zielony w cieście naleśnikowym, orzeźwiający śledź w occie jabłkowym, słoneczny śledź żółty w curry z rodzynkami
- LATO – jeśli lato to nie tylko owoce lokalne, ale też egzotyczne podróże – śledź w truskawkach, z bananem, z jagoda, w mango i inne.
- VEGE ŚLEDZIE – rozdział z przepisami na wegetariańskie dania „śledziowe” – bez wykorzystania ryb: śledź z cukinii lub boczniaków razem z informacjami jakie przyprawy „oddadzą” smak śledzia. Rozdział idealny dla wegetarian, ale też mam i tych wszystkich, którzy nie wiedzą, czym nakarmić uczestników polskiej Wigilii.

Kim są autorzy?
Marta Sawicka-Danielak to pisarka, dziennikarka, nauczycielka jogi i podróżniczka. Filip Danielak jest perkusistą, producentem muzycznym i telewizyjnym oraz szefem kuchni.
To podróżujące małżeństwo, które wiele lat temu założyło lokal Ambasada Śledzia i do dziś pysznie karmi tą rybą w wielu jego filiach. Założona przez nich Ambasada Śledzia okazał się ogromnym sukcesem.
Z małej knajpki, która miała być sposobem na niezależność i zwolnienie tempa życia, stała się instytucją. O wyjątkowych śledziach z Ambasady Śledzia pisały media polskie i zagraniczne, zachwalał je przewodnik Lonely Planet, zapraszano na zagraniczne festiwale kulinarne.
![Ambasada śledzia – historia, anegdoty i wspaniałe przepisy [NOWOŚCI WYDAWNICZE]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/64/0b/5dd4ee10d717e_o,size,250x400,q,71,h,1d7805.jpg)
Tytuł: Ambasada śledzia
Autor: Marta Sawicka-Danielak, Filip Danielak
Premiera: 20.11.2019 r.
Liczba stron: 240
Format: 190 x 240 mm
Oprawa: twarda
Wydawnictwo Zwierciadło
Zobacz koniecznie: Jak zrobić kotleta schabowego idealnego? Przeczytaj porady szefów kuchni!
Lubisz kapustę? Zobacz koniecznie: Najlepsze dania z kapustą naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: Zobacz TOP 12 pysznych i prostych dań z makaronem naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników
Zobacz też: Pomysł na obiad: kotleciki z kurczakiem, cukinią i papryką
Znudziło Ci się mięso? Zobacz: TOP 8 dań wegetariańskich, które polubisz
Zobacz też: Dania rozgrzewające: śniadania, zupy, dania główne i napoje
Zobacz koniecznie: Najlepsze dania z jajkami w roli głównej
Zobacz koniecznie: TOP 12 popularnych dań z całego świata, które przygotujesz w domu
Nie masz pomysłu na obiad? Zobacz: Przepisy na szybkie dania z makaronem
Zobacz koniecznie: Potrawy z kaszą. TOP 12 dań z kaszą naszych Czytelników
Zobacz też: TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane
Zobacz koniecznie: Top 8 dań wegetariańskich, które polubisz
Zobacz koniecznie: TOP 10 przepisów na potrawy z ciasta francuskiego. Na słono i na słodko
Zobacz koniecznie: Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić
