Nasza Loteria

Nowości wydawnicze: Polowanie na grzyby. Mamy dla was przepisy z tej książki na pyszne dania z grzybami

mad
Zbierasz grzyby? Koniecznie zajrzyj do książki "Polowanie na grzyby"!
Zbierasz grzyby? Koniecznie zajrzyj do książki "Polowanie na grzyby"! Fot. Karol Niziołek
Sezon na grzyby 2019 trwa w najlepsze. Warto zajrzeć więc do nowej książki o grzybobraniu „Polowanie na grzyby”. Znajdziecie tam nie tylko cenne wskazówki, ale również smakowite przepisy na dania z grzybów.

„Czy wiecie, którego dnia Bóg stworzył grzyby? Ja wiem: w piątek, gdy kończyły się moje wakacje i za kilka dni musiałam wracać do Warszawy. Pojawiły się wczesnym rankiem w konopackich lasach i jakimś cudem wszyscy od razu się o tym dowiedzieli”.
Tak zaczyna się opowieść Zofii Leszczyńskiej-Niziołek, która od tego pamiętnego piątku nie rozstaje się z koszem i kozikiem. O grzybach wie wszystko i ma to nawet udokumentowane na papierze, więc lepiej nie wdawać się z nią w dyskusje.

Polowanie na grzyby. Zofia Leszczyńska-Niziołek. Premiera 4 września 2019. Wydawnictwo Buchmann
Polowanie na grzyby. Zofia Leszczyńska-Niziołek. Premiera 4 września 2019. Wydawnictwo Buchmann

„Polowanie na grzyby” to opowiedziany atlas grzybów, gdzie konkretne informacje przeplatają się z anegdotami i prywatnymi historiami autorki. Dzięki niemu poznacie m.in. grzyby, które zbierają tylko świry i grzybowi guru, okazy, które w życiu można zjeść tylko raz, czy magiczne odmiany. Historie przeplatają się z niesamowitymi zdjęciami i praktycznymi poradami dotyczącymi zbierania, przygotowywania, a nawet hodowania grzybów.
W książce znajdziecie również sekretne przepisy na dania z grzybów, które w rodzinie Zofii Leszczyńskiej-Niziołek serwuje się od wielu pokoleń.

Oto fragment książki i trzy smakowite przepisy na dania z grzybów. Zobaczcie:

W tym rozdziale podzielę się z wami kilkoma moimi ulubionymi przepisami. Niektóre są bardzo stare i od pokoleń wykorzystywane w naszej rodzinie. Inne to fajne pomysły, które przywieźli do Brudnic goście. Są też takie, które powstały w wyniku moich kulinarnych eksperymentów.
Rodzinne przepisy nie były nigdy spisane, a nauka polegała na wspólnym gotowaniu z babcią Renią na tak zwany smak. Wybaczcie mi więc dziwne opisy ilości potrzebnych składników. W domu robimy to zawsze na oko. Zauważycie, że często wspominam o wykorzystaniu w zastępstwie wody rosołu lub intensywnych wywarów warzywnych i warzywno-mięsnych. Nie chodzi mi tu o rosół z kostki, ale taki prawdziwy, ugotowany na dużej ilości warzyw i mieszanego mięsa, a dla wegetarian wywar warzywny na maśle z jeszcze większą ilością warzyw. Przechowuję takie przecedzone wywary kilka dni w lodówce, a nawet w niewielkich porcjach zamrażam. Przydają się codziennie.

Grzyby suszone.
Grzyby suszone. Fot. Karol Niziołek

GRZYBOWA NA KWASIE Z KISZONEJ KAPUSTY. PRZEPIS MOJEJ PRABABCI

Składniki:

  • wywar warzywny lub mięsno-warzywny
  • grzyby suszone (około 1 objętości garnka)
  • masło do przesmażania grzybów
  • sok z kapusty do smaku i w zależności od wielkości garnka
  • dowolny makaron (oryginalna z łazankami)
  • świeża natka pietruszki
  • kwaśna śmietana 18%
  • sól i pieprz

Przepis jest oparty na suszu, więc otrzymamy intensywnie aromatyczną grzybową o każdej porze roku. Chociaż tak naprawdę najlepiej smakuje zimą. Bazą jest treściwy wywar. Dla bezmięsnych na warzywach z ziołami i odrobiną masła – por, seler, marchew, pietruszki korzeniowa i naciowa, nać selera, ziele angielskie, liść laurowy, czarny pieprz w ziarnach, sól. Mięsożercy muszą zacząć od gotowania wywaru mięsnego, do którego dodadzą warzywa i zioła.
Grzybowa to nie rosół, więc niekoniecznie musi być szponder wołowy, równie dobrze sprawdzą się kości wieprzowe z dodatkiem drobiu. Wywar będzie gotowy, gdy wszystko dobrze zmięknie. Wtedy odcedzamy kawałki mięsa i warzyw, pozostawiając sam płyn. Ewentualnie możecie zostawić gotowaną marchewkę (jeśli się nie rozpada) i kawałki mięsa do jedzenia. Tymczasem wziąć susz grzybowy. Podstawą mojej mieszanki są podgrzybki brunatne, ale znajdą się w niej także koźlarze, maślaki i borowiki. Używam mniej więcej tyle suszu, ile wynosi . objętości garnka.
Suszone grzyby najpierw moczymy kilka godzin w wodzie, w której na koniec je zagotowujemy. Odcedzone, przez 15 minut podsmażamy na maśle i wrzucamy do zupy. Wodę po moczeniu grzybów ostrożnie dolewamy do zupy przez sito, sprawdzając, czy nie wlewamy piasku lub innych brudów z dna. Całość gotujemy około 2 godzin, potem dodajemy sok z kapusty kiszonej do smaku, a na końcu sól i pieprz – tyle, żeby nie zabić smaku grzybów, ale żeby zupa była kwaskowa. Sok należy dodawać po trochu i cały czas próbować.
Na koniec zabielamy kwaśną śmietaną 18%. Uwaga, żeby śmietana się nie zwarzyła, najpierw w oddzielnym naczyniu dolewamy trochę zupy do śmietany, a dopiero po wymieszaniu wszystko dodajemy do zupy. Podajemy z łazankami, domowym makaronem albo krajanką jajeczną (taki makaron) i ze świeżą natką pietruszki.

Kurki.
Kurki. Fot. Karol Niziołek

TAGLIATELLE Z POLĘDWICZKAMI I DUSZONYMI KURKAMI (DLA 4 OSÓB)

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • paczka makaronu tagliatelle
  • 700 g pieprzników jadalnych (kurek)
  • 4 średnie cebule
  • śmietanka 30%
  • sól i pieprz
  • czosnek
  • ziele angielskie i liść laurowy
  • majeranek i tymianek
  • olej do smażenia

Polędwiczki dzielimy na bardzo grube plastry, solimy i pieprzymy, posypujemy odrobiną majeranku i tymianku. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Na rozgrzanym oleju na dużym ogniu obsmażamy je z każdej strony na złocisty kolor. Pieprzniki myjemy, osuszamy i podsmażamy przez około 5 minut na rozgrzanym oleju. Na koniec dodajemy posiekane cebule i smażymy, aż się zarumienią. Dodajemy wyciśnięte 4 ząbki czosnku i smażymy jeszcze przez minutę.
Patelnię zalewamy śmietaną, wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy, dusimy 10 minut bez przykrycia. Polędwiczki układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem kurkowym. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni 15 minut pod przykryciem i 5 minut bez.
Podajemy z ugotowanym al dente makaronem tagliatelle. Można dodać świeżej natki pietruszki.

Purchawki.
Purchawki. Fot. Przemysław Muszyński

KOTLETY Z PIECZARKAMI ALBO PURCHAWKAMI

Składniki:

  • 1 kg pieczarek albo purchawek
  • 6 jajek ugotowanych na twardo i startych na tarce o grubych oczkach
  • garść startego sera żółtego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 surowe jajko
  • bułka tarta
  • oregano
  • natka pietruszki

Kotlety z warzyw to świetna opcja dla wegetarian. Można je robić z rożnych grzybów. W tym wypadku mowa o pieczarkach i purchawkach. Pieczarki powinny być młode i twarde. Nadają się razem z trzonem. Natomiast purchawki muszą być białe w środku. Grzyby myjemy, suszymy, obieramy, drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej. Solimy, dzięki czemu uwolni się woda, i podsmażamy, aż wyparuje. Dodajemy posiekaną cebulę i mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy wyciśnięty czosnek i trochę oregano. Smażymy do momentu, kiedy cebula lekko się zarumieni.
Do wystudzonej masy dodajemy starte na tarce jajka na twardo razem z 2 łyżkami bułki tartej, 1 surowym jajkiem, garścią startego sera żółtego i garścią siekanej natki pietruszki. Wyrabiamy śliską masę i formujemy jak kotlety mielone. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu na rozgrzanym oleju, aż zrumienią się z obu stron.
Na koniec podpiekamy na blasze w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach. Nie jest to konieczne, możecie zrobić mniejsze, bardziej płaskie kotlety i dłużej smażyć je na patelni. Chociaż zapiekane są pyszne i można je dodatkowo posypać żółtym serem.

Zobacz koniecznie: Grzyby 2019: Borowik szlachetny. Gdzie i kiedy zbierać prawdziwki. Na co zwrócić uwagę przy zakupie grzybów

Warto wiedzieć: Suszone grzyby - co warto o nich wiedzieć, jak przechowywać i jak z nich korzystać, żeby w pełni wydobyć ich smak i aromat


Zobacz też:
Przepisy na grzyby: z czym najlepiej łączyć grzyby?

Zobacz też:
Przepisy naszych Czytelników na grzyby na zimę

Zobacz też:
Przetwory z grzybów. Podgrzybki i prawdziwki Koła Gospodyń Wiejskich

Zobacz też:
Makaron tagiatelle z borowikami i aromatycznym boczkiem

Zobacz też:
Zupa grzybowa z pierożkami z kaszą gryczaną Koła Gospodyń Wiejskich

Zobacz też:
Zupa kremowa z kurkami

FLESZ - Owoce prosto z krzaka groźne dla zdrowia!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska