Przepisem na marynowane grzyby podzieliły się Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej. Tak przygotowywały grzyby ich mamy i babcie i zawsze wychodzą pyszne.
Składniki
- 3 kg grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
- 2 cebule
Składniki na zalewę
- 3 szklanki wody
- 1 i 1/2 szklanki octu 10%
- 4 łyżki cukru
- 1 i 1/2 łyżki soli
- 2 listki laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
Wykonanie
Grzyby oczyścić i obgotować w osolonej wodzie. Czynność tę powtórzyć dwa razy po około 5 minut. Tak przygotowane grzybki włożyć do słoików, na grzybach ułożyć plasterek cebuli. Wszystkie składniki na zalewę zagotować.
Grzyby zalać gorącą zalewą. Grzyby pasteryzować około 20 minut.
Zobacz koniecznie:

Wideo