reklama

Przetwory z grzybów. Podgrzybki i prawdziwki na zimę Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Koło Gospodyń Wiejskich z Woli ZabierzowskiejZaktualizowano 
Grzyby marynowane na zimę. Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Przepis na grzyby leśne na zimę.

Przepisem na marynowane grzyby podzieliły się Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej. Tak przygotowywały grzyby ich mamy i babcie i zawsze wychodzą pyszne.

Składniki

  • 3 kg grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
  • 2 cebule


Składniki na zalewę

  • 3 szklanki wody
  • 1 i 1/2 szklanki octu 10%
  • 4 łyżki cukru
  • 1 i 1/2 łyżki soli
  • 2 listki laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy

Wykonanie
Grzyby oczyścić i obgotować w osolonej wodzie. Czynność tę powtórzyć dwa razy po około 5 minut. Tak przygotowane grzybki włożyć do słoików, na grzybach ułożyć plasterek cebuli. Wszystkie składniki na zalewę zagotować.
Grzyby zalać gorącą zalewą. Grzyby pasteryzować około 20 minut.

Zobacz koniecznie: Niebanalne dania z grzybami w roli głównej: makarony, tarty, naleśniki i zupy

Zobacz też:7 propozycji na dania z grzybów

Zobacz też:Przepisy na grzyby: z czym najlepiej łączyć grzyby?

Zobacz też:Grzyby na zimę do słoika i nie tylko - przepisy Czytelników

Zobacz koniecznie: Przetwory na zimę: ogórki, papryki, pomidory, kapusta. TOP 10 przepisów naszych Czytelników

Zobacz koniecznie: Podhalańskie przysmaki. Pieczona baranina według Koła Gospodyń Wiejskich

Zobacz też: Regionalne przysmaki: moskole z niebanalnym masłem

Zobacz też: Proziaki, czyli pyszne bułeczki na sodzie

Zobacz też:Małopolskie przysmaki: kycioki z Niedźwiedzia

Zobacz też:Małopolskie przysmaki: starosądecka bryjka

Zobacz też:Kotlety z jajek Koła Gospodyń Wiejskich w Buczkowie

Zobacz też:Małopolskie przysmaki: kołacz z serem i kruszonką

Zobacz też:Placki z blachy po zobielsku

Zobacz też:Regionalne przysmaki: kluski kudłate z kwaśnicą z Woli Radziszowskiej

Zobacz też:Chrzanowskie ziemniaki po cabańsku

Zobacz też:Rzodkie ziemnioki ze Smęgorzowa

Zobacz też:Kulasina z Bogdanówki

Zobacz też:Siedliszowskie koziołki

Zobacz też:Tradycyjna krówka regulicka

Nie masz pomysłu na obiad? Zobacz: Przepisy na szybkie dania z makaronem

Zobacz koniecznie: Potrawy z kaszą. TOP 12 dań z kaszą naszych Czytelników

Zainspiruj się! Zobacz przepisy naszych Czytelników na dania z ziemniakami!

Zobacz koniecznie: Ziemniaki. Skąd pochodzą, ile jest odmian i czy są kaloryczne?

Zobacz też: TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane

Zobacz koniecznie: Top 8 dań wegetariańskich, które polubisz

Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników

Zobacz koniecznie: Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3