https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przetwory z grzybów. Podgrzybki i prawdziwki na zimę Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Grzyby marynowane na zimę.
Grzyby marynowane na zimę. Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Przepis na grzyby leśne na zimę.

Przepisem na marynowane grzyby podzieliły się Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej. Tak przygotowywały grzyby ich mamy i babcie i zawsze wychodzą pyszne.

Składniki

  • 3 kg grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
  • 2 cebule


Składniki na zalewę

  • 3 szklanki wody
  • 1 i 1/2 szklanki octu 10%
  • 4 łyżki cukru
  • 1 i 1/2 łyżki soli
  • 2 listki laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy

Wykonanie
Grzyby oczyścić i obgotować w osolonej wodzie. Czynność tę powtórzyć dwa razy po około 5 minut. Tak przygotowane grzybki włożyć do słoików, na grzybach ułożyć plasterek cebuli. Wszystkie składniki na zalewę zagotować.
Grzyby zalać gorącą zalewą. Grzyby pasteryzować około 20 minut.

Zobacz koniecznie:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska