Dania przygotowane z grzybów przede wszystkim nie powinny stronić od masła. Jest to bez wątpienia najlepszy tłuszcz, który podkreśli ich aromat i wzbogaci smak potraw. To właśnie na maśle przyrządzamy prawdziwki i kurki. Doskonałym dodatkiem do tego szybkiego i przepysznego dania jest także podsmażona na złoto cebulka, sól, pieprz i odrobina świeżego koperku. Przygotowane w ten sposób grzyby to także baza dla innych prostych i apetycznych dań, takich jak omlet, jajecznica czy risotto.
Zupy z grzybów
Bez grzybów świat zup nie byłby taki sam. Aromatyczne kremy z borowików to absolutny kanon jesiennego menu. Ciekawym sposobem na urozmaicenie gamy smakowej zupy grzybowej jest dodanie odrobiny sosu sojowego. Warto także wykorzystać więcej niż jeden gatunek, dzięki czemu efekt końcowy zachwyci bogatą kompozycją smaków.
– Zupy grzybowe najlepiej smakują pod postacią kremu. Idealnie aksamitną konsystencję uzyskamy dodając w trakcie miksowania kilka łyżek serka topionego – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki.
Ponadto tuż przez podaniem możemy posypać zupę startym serem żółtym i zapiec kilka minut w piekarniku, na wzór tradycyjnej francuskiej zupy cebulowej.
Grzyby lubią kremówkę
Innym obowiązkowym dodatkiem do grzybowych specjałów jest śmietanka kremówka. To za jej sprawą powstają delikatne sosy, które serwować można praktycznie z każdym daniem obiadowym. Zarówno tradycyjne dania obiadowe, jak i makarony polane odrobiną wykwintnego, grzybowego sosu odsłaniają swoje nieznane dotąd oblicze.
Kremowy sos to także sposób na szybką zapiekankę, która doskonale smakuje z różnymi gatunkami serów i świeżymi ziołami.
Grzyby lubią sól i pieprz
Nawet najpyszniejszy dodatek kulinarny wymaga przypraw, by odkryć pełnię swojego smaku. Grzyby nie obejdą się przede wszystkim bez soli i czarnego pieprzu. Dodając przyprawy nie można przesadzić. Zbyt dużo odmiennych aromatów może przytłumić naturalny smak grzybów.
Umiejętne przyprawianie to także sposób na włączenie grzybów do menu osób o wrażliwszym żołądku. Rozmaryn, tymianek, majeranek, cząber, kminek, jałowiec sprawiają, że grzyby stają się bardziej lekkostrawne, a jednocześnie cechują się intensywniejszym smakiem. Gotowe dania grzybowe można również posypać świeżą natką pietruszki lub koperkiem.
![Przepisy na grzyby: z czym najlepiej łączyć grzyby? [PORADNIK, PRZEPISY]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/1a/dc/5b72af50131a2_o,size,380x238,q,71,h,5b2a0c.jpg)
Przepis na schab z kurkami
Składniki
- 4 plastry schabu
- kurki
- śmietana
- smalec
- cebula
- sól, pieprz
Wykonanie
Na patelni rozgrzać odrobinę smalcu i usmażyć plastry schabu. Zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażyć oczyszczone kurki. Gdy się podsmażą, dodać cebulę pokrojona w piórka i jeszcze chwilę podsmażyć. Dodać plastry schabu, podlać wodą, posolić, popieprzyć i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać gęstą śmietanę i doprawić jeszcze do smaku.
Przepis na krem z grzybów leśnych zapiekany z serem żółtym
Składniki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 mała cebula
- 300 g świeżych podgrzybków
- 100 g świeżych kurek
- 200 g serka topionego kremowego MSM Mońki
- 500 ml mleka
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 100 g sera Gouda MSM Mońki
- sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny do smaku
Wykonanie
Kurki i podgrzybki oczyścić, pokroić w średnie kawałki i podsmażyć na oleju razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Dodać mleko, serek topiony i całość zagotować. Następnie zmiksować i doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzami i solą.
Przelać do miseczek żaroodpornych, posypać startym na tarce serem żółtym i zapiec od góry w piekarniku. Udekorować listkami natki pietruszki.
![Przepisy na grzyby: z czym najlepiej łączyć grzyby? [PORADNIK, PRZEPISY]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/6c/ec/5b72af80efeae_o,size,380x238,q,71,h,a0021f.jpg)
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:Kremowa zupa z kurkami
Zobacz też: Grzyby do słoików na zimę i nie tylko - propozycje Czytelników
