Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czas na grzyby. Makaron tagiatelle z borowikami i aromatycznym boczkiem [PRZEPIS]

mad
Makaron z borowikami i boczkiem to świetny pomysł na szybki i pyszny obiad.
Makaron z borowikami i boczkiem to świetny pomysł na szybki i pyszny obiad. materiały prasowe
Borowiki to niezwykle popularne grzyby. Można je suszyć, dusić, marynować i mrozić. Doskonale nadają się do zup, sosów, makaronów oraz wszelkiego rodzaju zapiekanek. Podpowiadamy, jak przyrządzić makaron tagiatelle z borowikami i boczkiem. To świetny pomysł na szybki obiad.

Składniki

  • 400 g makaronu tagliatelle
  • 100 g borowików (świeże lub mrożone)
  • 150 g boczku (np. z komina ZM Pekpol)
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka oleju
  • 250 ml słodkiej śmietanki 18%
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki
  • tarty ser Grana Padano lub inny twardy


Wykonanie

Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. Boczek pokroić w paseczki, cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju, do lekkiego zrumienienia. Dodać rozmrożone lub świeże i pokrojone w plasterki borowiki i całość chwilkę poddusić. Następnie wszystko zalać śmietanką, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i połączyć z makaronem.
Gdy makaron się podgrzeje w sosie, wyłożyć na talerze i posypać posiekaną natką pietruszki oraz startym serem Grana Padano.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska