https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Czas na grzyby. Makaron tagiatelle z borowikami i aromatycznym boczkiem [PRZEPIS]

mad
Makaron z borowikami i boczkiem to świetny pomysł na szybki i pyszny obiad.
Makaron z borowikami i boczkiem to świetny pomysł na szybki i pyszny obiad. materiały prasowe
Borowiki to niezwykle popularne grzyby. Można je suszyć, dusić, marynować i mrozić. Doskonale nadają się do zup, sosów, makaronów oraz wszelkiego rodzaju zapiekanek. Podpowiadamy, jak przyrządzić makaron tagiatelle z borowikami i boczkiem. To świetny pomysł na szybki obiad.

Składniki

  • 400 g makaronu tagliatelle
  • 100 g borowików (świeże lub mrożone)
  • 150 g boczku (np. z komina ZM Pekpol)
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka oleju
  • 250 ml słodkiej śmietanki 18%
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki
  • tarty ser Grana Padano lub inny twardy


Wykonanie

Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. Boczek pokroić w paseczki, cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju, do lekkiego zrumienienia. Dodać rozmrożone lub świeże i pokrojone w plasterki borowiki i całość chwilkę poddusić. Następnie wszystko zalać śmietanką, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i połączyć z makaronem.
Gdy makaron się podgrzeje w sosie, wyłożyć na talerze i posypać posiekaną natką pietruszki oraz startym serem Grana Padano.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska