Składniki
- 400 g makaronu tagliatelle
- 100 g borowików (świeże lub mrożone)
- 150 g boczku (np. z komina ZM Pekpol)
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka oleju
- 250 ml słodkiej śmietanki 18%
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki
- tarty ser Grana Padano lub inny twardy
Wykonanie
Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. Boczek pokroić w paseczki, cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju, do lekkiego zrumienienia. Dodać rozmrożone lub świeże i pokrojone w plasterki borowiki i całość chwilkę poddusić. Następnie wszystko zalać śmietanką, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i połączyć z makaronem.
Gdy makaron się podgrzeje w sosie, wyłożyć na talerze i posypać posiekaną natką pietruszki oraz startym serem Grana Padano.
Zobacz też:Zupa-krem z kurkami
Zobacz też: Grzyby do słoików na zimę i nie tylko - propozycje Czytelników
Zobacz też: Kuchnia początku XX wieku. Co jadali nasi pradziadowie?
Zobacz też:TOP 10 typowo małopolskich dań według naszych Czytelników
Zobacz też:Omlet rodzinny Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Tradycyjne racuchy z jabłkami Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Najlepsza wiśniówka z Wiśnowej! Przepis Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Przepis na szybką konfiturę z dyni
