https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jak mrozić, gotować i piec kukurydzę, by pozostała cennym źródłem witamin i składników mineralnych

opr. Magda Smoleń
Jak wybrać świeżą kukurydzę? Jak ugotować świeżą kukurydzę? Jak upiec kukurydzę? Jak mrozić kukurydzę? Podpowiadamy!
Jak wybrać świeżą kukurydzę? Jak ugotować świeżą kukurydzę? Jak upiec kukurydzę? Jak mrozić kukurydzę? Podpowiadamy! Fot. Freepik.com
Czy kukurydza jest zdrowa? Jakie wartości odżywcze w sobie kryje? Jak wybrać świeżą kukurydzę? Czy można ją mrozić? Na te i inne pytania odpowiada specjalistka ds. żywienia. Przy okazji pamiętajmy, że kukurydza jest jednym z tych rzadkich produktów żywnościowych, które zawierają witaminę D, niezbędną mieszkańcom naszej strefy klimatycznej. Odpowiednia dawka tej witaminy nie tylko wzmacnia układ kostny i reguluje ciśnienie tętnicze, ale również korzystnie wpływa na układ odpornościowy.

Spis treści

Jak przygotować kukurydzę, by zachować wszystkie jej właściwości odżywcze, podpowiada Magdalena Czyrynda-Koleda, specjalistka ds. żywienia i ekspertka kampanii „Kukurydza – źródło zdrowia, energii i smaku”.

Zobacz, co w sobie kryje kukurydza

Kukurydza ma wiele zalet. Ponad 60 proc. ziarna kukurydzy stanowią węglowodany złożone, które powinny być głównym źródłem energii w naszej codziennej diecie. Kukurydza to również bogactwo tak ważnego dla naszych jelit błonnika pokarmowego.
Znajdziemy w niej:

  • witaminę B1 i kwas foliowy
  • witaminy A, D, E i K, wzmacniające pracę układu immunologicznego oraz krwiotwórczego

Kukurydza zawiera także selen – składnik mineralny o właściwościach antyoksydacyjnych, który pełni istotną funkcję w profilaktyce antynowotworowej, diecie sprzyjającej płodności oraz prawidłowej pracy tarczycy. Ponadto jest w niej sporo żelaza, potasu i magnezu.

Jak wybrać świeżą kukurydzę?

Świeża kukurydza okryta jest jasnozielonymi liśćmi, zapewniającymi utrzymanie odpowiedniej wilgotności, a wystające spod spodu długie włosy są śliskie. Jej ziarna powinny być gładkie, duże i ściśle do siebie przylegać.
- Pożółkłe liście świadczą o tym, że kukurydza jest stara, a ziarna najprawdopodobniej twarde i niedobre w smaku. Przed kupnem kukurydzy warto odchylić nieco liście i sprawdzić, czy pod spodem kolba kukurydzy nie jest popsuta i nie zaczęły się procesy gnilne. Po zakupie świeże kolby kukurydzy można przechowywać w lodówce przez 2-3 doby – mówi Magdalena Czyrynda-Koleda.

Jak ugotować świeżą kukurydzę?

  • Kukurydzę dokładnie oczyszczamy z liści i włosów, odcinamy zdrewniały trzon i myjemy.
  • Przed ugotowaniem warto pomoczyć ją godzinę w zimnej wodzie.
  • Następnie wrzucamy kolbę do wrzącej wody i gotujemy około 15 minut. Nie solimy!

Czas gotowania w dużej mierze zależy od wielkości kolby i świeżości kukurydzy. By uzyskać większy efekt chrupkości, warto dodać do wody, w której gotujemy kukurydzę, mleko w stosunku 1:1.

- Podajmy ugotowaną kukurydzę z dodatkiem np. oleju rzepakowego lub masła. Wówczas lepiej wchłaniać się będą zawarte w kukurydzy witaminy A, D, E i K, rozpuszczalne w tłuszczach. Dla podkreślenia smaku można dodać świeże zioła, takie jak bazylia, oregano lub tymianek – radzi dietetyczka.

Jak upiec kukurydzę?

Zarówno gotowanie, jak i pieczenie to jedne ze zdrowszych technik kulinarnych. Do przygotowania dobrej pieczonej kukurydzy potrzebujemy świeżej kolby kukurydzy, tłuszczu, który podkreśli smak, ale przede wszystkim zwiększy przyswajalność luteiny i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, oraz ulubione dodatki. By ułatwić jedzenie kukurydzy po upieczeniu, wcześniej warto nadziać kawałki kukurydzy na wykałaczki wymoczone w chłodnej wodzie.
– Obróbka termiczna, jak również proces przygotowania polegający na rozdrobnieniu produktu, wpływają pozytywnie na biodostępność karotenoidów, zawartych w kukurydzy, a przede wszystkim luteiny, przy jednoczesnym zachowaniu właściwości biologicznych – tłumaczy ekspertka.

Jak mrozić kukurydzę?

- Mrożenie to ten rodzaj obróbki technologicznej, który w przypadku kukurydzy czyni produkt jeszcze bardziej wartościowym. Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Kalifornii, zawartość witaminy w mrożonej kukurydzy była wyższa w porównaniu z surowym produktem – wyjaśnia Magdalena Czyrynda-Koleda.

  • Kukurydzę oczyszczamy z liści i włosów oraz odcinamy zdrewniały trzon.
  • Kolby ustawiamy pionowo na desce i ostrym nożem odcinamy ziarna.
  • Następnie ziarna blanszujemy, czyli zalewamy wrzątkiem, i pozostawiamy na około 1 minutę.
  • Po tym czasie odlewamy gorącą wodę i zanurzamy ziarna w wodzie lodowatej, również na minutę.
  • Gotowe ziarna osuszamy na ręczniku papierowym, przesypujemy do torebek i mrozimy. Dzięki takiemu działaniu kukurydza po wyjęciu z zamrażarki będzie wymagała krótszej obróbki termicznej, a ziarna nie ulegną deformacji.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska