https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kukurydza na śniadanie? Czemu nie! Pomysły dietetyczki na śniadanie z kukurydzą i jej przetworami

opr. Magda Smoleń
Czas na pożywne śniadanie. Na zdjęciu  jajka sadzone na pomidorach z kukurydzą i szpinakiem.
Czas na pożywne śniadanie. Na zdjęciu jajka sadzone na pomidorach z kukurydzą i szpinakiem. Fot. materiały prasowe
Od niego zaczyna się poranek. Musi być pożywne, by dostarczyło nam energii potrzebnej w pierwszej części dnia. Śniadanie – często brakuje nam na nie czasu i z reguły przygotowujemy je w pośpiechu. Na pierwszy posiłek idealnie sprawdzi się… kukurydza i jej przetwory, jak kasza czy mąka kukurydziana – w wersji wytrawnej lub na słodko. Na ich bazie można przygotować potrawy na ciepło, które świetnie ogrzeją organizm w nadchodzącej porze jesienno-zimowej.

Spis treści

Przepis na jajka sadzone na pomidorach z kukurydzą i szpinakiem

Jajka sadzone na pomidorach z kukurydzą i szpinakiem
Jajka sadzone na pomidorach z kukurydzą i szpinakiem
Fot. materiały prasowe

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 mały oscypek
  • 1 cebula szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • pół szklanki kukurydzy z puszki lub ze słoika
  • 2 duże pomidory malinowe
  • pół szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz cytrynowy, bazylia, lubczyk, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Pomidory włożyć do większej miski i zalać wrzątkiem, pozostawić na około 7 minut. Po tym czasie obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Szalotkę i czosnek posiekać. Szpinak umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Oscypka pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę i czosnek – lekko zrumienić. Dorzucić szpinak. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać pomidory i przecier. Dusić kilka minut, aż sok pomidorowy nieco się zredukuje. Dorzucić odsączoną z zalewy kukurydzę. Zrobić na patelni
3 wgłębienia i wbić w nie jajka. Posypać ponownie solą, pieprzem i ziołami. Przykryć patelnię pokrywką, zmniejszyć ogień i smażyć kilka minut, by białko się ścięło, zaś żółtko zostało płynne. Przed podaniem danie posypać kawałkami oscypka i ewentualnie ulubioną zieleniną bądź świeżymi ziołami.

Przepis na kaszę kukurydzianą ze śliwkami i cynamonem

Kasza kukurydziana ze śliwkami i cynamonem
Kasza kukurydziana ze śliwkami i cynamonem Fot. materiały prasowe

Składniki:

  • pół szklanki kaszy kukurydzianej
  • pół szklanki wody
  • 1 szklanka mleka krowiego 2% lub napoju roślinnego, np. owsianego bez cukru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 5 śliwek węgierek świeżych lub mrożonych
  • garść ulubionych owoców mrożonych typu maliny, jeżyny, borówki
  • szczypta cynamonu, czarnuszki i soli
  • 1 łyżeczka masła

Przygotowanie:
Kaszę wsypać do małego garnka. Zalać wodą i mlekiem – zagotować. Następnie zmniejszyć ogień, delikatnie posolić i gotować około 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy kasza będzie ugotowana, przykryć garnek pokrywką i pozostawić jeszcze kilka minut. W międzyczasie umyć śliwki, przekroić na pół i wyjąć pestkę (jeśli używamy wyłącznie owoców mrożonych, drylowanie należy pominąć). Na małej patelni rozpuścić masło. Dorzucić śliwki i dusić 2-3 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać miód, posypać po wierzchu cynamonem i wszystko dokładnie wymieszać. Gotową kaszę przełożyć do miski. Na wierzchu ułożyć duszone śliwki oraz mrożone owoce. Posypać delikatnie cynamonem i czarnuszką.

Przepis na kukurydziane placki z maślanką

Kukurydziane placki z maślanką
Kukurydziane placki z maślanką Fot. materiały prasowe

Składniki:

  • 110 g mąki kukurydzianej wymieszanej z mąką owsianą
  • 1 jajko
  • 200 g maślanki naturalnej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 1 mała szklanka borówek (można również użyć mrożonych jagód bądź truskawek)
  • cukier puder do oprószenia placków
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, proszek, cukier i sodę oczyszczoną. Dodać maślankę i jajko. Wszystko dokładnie ubić trzepaczką. Dodać umyte i osuszone na ręczniku borówki. Delikatnie wymieszać łyżką. Patelnię posmarować olejem i rozgrzać na średnim ogniu. Nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć placki około minuty z każdej strony. Wykładać na talerz. Przed podaniem placki oprószyć delikatnie cukrem pudrem.

Przepisy Magdaleny Czyryndy-Koledy, specjalistki ds. żywienia i ekspertki kampanii „Kukurydza – źródło zdrowia, energii i smaku”.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska