https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Domowe drożdżówki. Kakaowe rogaliki z powidłami [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Pyszne kakaowe rogaliki. Zobaczcie przepis!
Pyszne kakaowe rogaliki. Zobaczcie przepis! Fot. Katarzyna Jaworek
Kakaowe rogaliki z powidłami to idealny deser do kawy lub herbaty. Zobaczcie przepis.

Macie ochotę na domową drożdżówkę? Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki na pyszne kakaowe rogaliki.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 150 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżki śmietany 18%
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 słoika powideł śliwkowych
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Wykonanie:
1. Mąkę przesiać na stolnicę. Wymieszać z kakao. Dodać masło oraz pokruszone drożdże i wszystko razem posiekać nożem. Następnie dodać żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto.
2. Ciasto rozwałkować tworząc okrąg. Pokroić je na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nałożyć porcję powideł śliwkowych. Ciasto zwinąć w rogaliki.
3. Rogaliki ułożyć na blaszce. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić nad kąpielą wodą. Czekoladą polać upieczone rogaliki.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 2

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

M
Mietek Szurpit

powidła super, ale u mnie były ostatnio z czekodżemem Łowicza, no palce lizać, polecam ??

I
Iza

najlepsze do tych rogalików są powidła śliwkowe łowicz! super połączenie słodkiego i kwaśnego ;-)

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska