Macie ochotę na domową drożdżówkę? Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki na pyszne kakaowe rogaliki.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 150 g masła
- 2 łyżki kakao
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżki śmietany 18%
- 20 g drożdży
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 słoika powideł śliwkowych
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Wykonanie:
1. Mąkę przesiać na stolnicę. Wymieszać z kakao. Dodać masło oraz pokruszone drożdże i wszystko razem posiekać nożem. Następnie dodać żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto.
2. Ciasto rozwałkować tworząc okrąg. Pokroić je na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nałożyć porcję powideł śliwkowych. Ciasto zwinąć w rogaliki.
3. Rogaliki ułożyć na blaszce. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić nad kąpielą wodą. Czekoladą polać upieczone rogaliki.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”
