Przepis na sałatkę z ogórków. Zimą w domowych spiżarniach nie może jej zabraknąć!
Jak jest lato, to muszą być przetwory - mówi Katarzyna Skuta i proponuje sałatkę z ogórków. Zobaczcie sprawdzony przepis!
Składniki
4 kg ogórków
0,5 kg cebuli
0,5 kg marchwi
2 szklanki oleju
2 szklanki octu
2 szklanki cukru
4 łyżki soli
Wykonanie Ogórki umyć i pokroić w plastry, cebulę i marchew oczyścić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Składniki połączyć. Olej, ocet, cukier i sól zagotować. Przygotowane warzywa zalać zalewą i odstawić na 2 godziny, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie sałatkę zagotować. Gorącą przełożyć do słoików. Słoiki zamknąć, odwrócić i zostawić do wystygnięcia.