
Jak zrobić domowy fast food? Zobaczcie nasze propozycje na domowe burgery, kebaba, hot dogi i pizzę!

Serowy burger z orzechami włoskimi
Składniki:
4 bułki z ziarnem
1 opakowanie miksu sałat
1/2 kg mielonej wołowiny
pęczek pietruszki
1 jajko
1 cebula
100 g niebieskiego sera pleśniowego
100 g orzechów włoskich Bakalland
4 łyżki musztardy
3 łyżki oleju rzepakowego
sól i pieprz
Wykonanie
Cebulę drobno kroimy, pietruszkę siekamy i dodajemy wraz z jajkiem do mielonego mięsa, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i formujemy kotlety, które następnie smażymy. Ser pleśniowy kroimy na grube plasterki. Bułki kroimy na pół, każdą połówkę smarujemy musztardą. Łączymy burgery na spodzie bułki kładąc plaster sera, odrobinę sałaty, kotlet, kolejny plaster sera i posypujemy orzechami włoskimi.

Burger z wołowiną, czerwoną cebulką, rukolą i domowymi frytkami
Składniki na 4 porcje:
800 g mielonego mięsa wołowego np. z antrykotu
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
1 ząbek czosnku, posiekany drobno
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
duża szczypta kuminu
duża szczypta kolendry
duża szczypta papryki słodkiej
1 żółtko
1 kg ziemniaków
olej do smażenia
4 bułki np. kajzerki, bawarskie
ketchup z suszonymi pomidorami bio (np. Roleski)
czerwona cebula
rukola
pomidor
kilka plastrów ulubionego sera np. chedar, gouda, edam
majonez lub inny sos do posmarowania bułki
Wykonanie
Wołowinę mieszamy z przyprawami, natką, czosnkiem i żółtkiem. Formujemy cztery duże kotlety po około 200 g.
Ziemniaki obieramy, kroimy na frytki i wkładamy do miski z zimną wodą, zostawiamy na chwilę do namoczenia.
W dużym garnku rozgrzewamy olej do temp. 180-190 st. Wrzucamy frytki partiami i smażymy na złoty kolor. Gotowe frytki przekładamy na talerz wyłożony papierem i solimy.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, smażymy burgery na dość dużym ogniu przez kilka minut z każdej strony. Na każdego burgera kładziemy po 2 plasterki sera i pieczemy w piekarniku aż ser się rozpuści. W tym samym czasie do piekarnika wkładamy przekrojone na pół bułki.
Bułki przekrawamy. Na dolnych połowach rozprowadzamy majonez lub sos, wykładamy rukolę, burgera z serem, smarujemy ketchupem. Na górze rozkładamy czerwoną cebulę, pomidora i przykrywamy drugą połówką bułki. Frytki przekładamy do miseczek i podajemy z ketchupem.

Domowy kebab z sosem czosnkowym
Składniki:
20 dag filetu z kurczaka
1 łyżka przyprawy do kebaba
4 liście sałaty
pomidor
cebula czerwona
1 garść frytek do pieczenia w piekarniku
olej
2 bułki do kebaba
sos czosnkowy (np. Tarsmak)
Wykonanie:
Filety z kurczaka dokładnie natrzeć przyprawą i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Odstawić do ostygnięcia. Przekrojoną bułkę wstawić do rozgrzanego piekarnika razem z frytkami, żeby się podpiekły (bułkę wyciągamy trochę szybciej). Ostudzonego fileta kroimy w paseczki, ponownie podsmażamy na patelni i umieszczamy razem z pokrojonymi warzywami i upieczonymi frytkami w bułce. Zawartość bułki polewamy obficie sosem czosnkowym.