
Pizza na chlebie. Szybki sposób na domową pizzę z chleba
Składniki
kilka kromek chleba
4 jajka
2 łyżki mąki
szynka
cebula
pieczarki
ser żółty
ulubione zioła
Wykonanie
Żaroodporne naczynie lekko posmarować olejem. Ułożyć w nim kromki chleba. Jajka wymieszać z 2 łyżkami mąki i wylać na chleb. Na to ułożyć szynkę, cebulę i podsmażone pieczarki (można też użyć innych składników). Pizzę posypać ulubionymi ziołami i przyprawami, posypać startym serem. Zapiekać 25 minut.
Przepis KGW z Białki

Panierowane podudzia z kurczaka z pikantnym sosem piri-piri
Składniki
4 podudzia z kurczaka
sól, pieprz, papryka słodka do smaku
2 łyżki mąki
2 jajka
bułka tarta
płatki kukurydziane
olej
sos piri-piri Tarsmak
Wykonanie:
Podudzia doprawić solą, pieprzem, papryką i odstawić do lodówki na parę godzin. Opanierować w mące, jajku, a następnie w bułce tartej wymieszanej z płatkami w równych proporcjach. Tak przygotowane usmażyć w rozgrzanym głębokim oleju na złoty kolor. Smażenie nie powinno być zbyt szybkie (ok. 15 minut), aby mięso zdążyło dojść przy kości. Podawać z sosem piri-piri.

Pikantny domowy hot-dog
Składniki
podłużna bułka posypana makiem
parówka wołowa
świeży pomidor
pikle
cebula biała
papryczki jalapeno
sos piri-piri (Tarsmak)
Wykonanie
Bułkę nacinamy do połowy i wrzucamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na ok. 10 min. W tym samym czasie wkładamy parówkę do wrzącej wody. Ugotowaną wkładamy do środka bułki, dodajemy pokrojonego w plasterki pomidora, dorzucamy pikle, pokrojoną w kostkę cebulę i mały kawałeczek papryczki jalapeno. Całość polewamy sosem piri-piri.

Pizza z brokułami i szynką
Składniki na ciasto
1 kg mąki
30 gram drożdży
0,6 l letniej wody
100 ml oleju rzepakowego
szczypta cukru
1 łyżeczka soli
Składniki na sos pomidorowy
300 ml pomidorów pelati (krojonych)
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz do smaku
Składniki na farsz
ser żółty typu gouda
ser mozarella
ser pleśniowy typu rokpol
szynka wędzona parzona
brokuły świeże lub mrożone
oregano
sos czosnkowy (opcjonalnie)
Wykonanie
Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do wody dodać cukier, drożdże i także wymieszać. Wlać roztwór do miski z mąką i odstawić na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Powoli wlewając olej, zarobić elastyczne ciasto. Odstawić na kolejne 10 minut, ponownie wyrobić i uformować kulki. Pozostawić do wyrośnięcia, uformować placki wielkości blaszek, podsypując mąką.
Składniki na sos pomidorowy wymieszać.
Placki posmarować sosem pomidorowym, następnie rozłożyć starkowany ser żółty, pokrojoną w plasterki mozarellę i pokruszony rokpol. Na sery ułożyć plasterki szynki i brokuły ugotowane na półtwardo. Tak przygotowaną pizzę posypać oregano i upiec w temp. 280-330 stopni. Po upieczeniu polać sosem czosnkowym.