Magdalena i Stanisław Romkowie to gotujące małżeństwo. On specjalizuje się w słodkościach, ona - w daniach wytrawnych. Prowadzą bezglutenowy blog Kuchenne Wariacje.
Składniki
- 400 g polędwicy z dorsza
- 4 łyżki czerwonej soczewicy
- łyżka masła
- por
- łyżka tapioki
- sok z połówki cytryny
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie
Najpierw na gotującą się wodę wrzucić tapiokę i gotować ją do momentu, aż będzie przezroczysta i miękka.
Sok z cytryny zagotować, wrzucić do niego ugotowaną tapiokę i po kilku minutach odcedzić. W drugim garnku w osolonej wodzie ugotować soczewicę. Pory pokroić na krążki i udusić na łyżce masła, trochę posolić. Dorsza pokroić na kawałki, posolić, popieprzyć i usmażyć na gorącym oleju na złoty kolor. Na talerzu ułożyć soczewicę z dorszem, udekorować porami i kawiorem cytrynowym (tapioka w cytrynie).
Źródło: Dzień Dobry TVN