Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dorsz z soczewicą, z porami i kawiorem cytrynowym [PRZEPIS]

Magdalena i Stanisław Romkowie
Przepis na dorsz z soczewicą, kawiorem cytrynowym i porami.

Magdalena i Stanisław Romkowie to gotujące małżeństwo. On specjalizuje się w słodkościach, ona - w daniach wytrawnych. Prowadzą bezglutenowy blog Kuchenne Wariacje.

Składniki

  • 400 g polędwicy z dorsza
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • łyżka masła
  • por
  • łyżka tapioki
  • sok z połówki cytryny
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie

Najpierw na gotującą się wodę wrzucić tapiokę i gotować ją do momentu, aż będzie przezroczysta i miękka.

Sok z cytryny zagotować, wrzucić do niego ugotowaną tapiokę i po kilku minutach odcedzić. W drugim garnku w osolonej wodzie ugotować soczewicę. Pory pokroić na krążki i udusić na łyżce masła, trochę posolić. Dorsza pokroić na kawałki, posolić, popieprzyć i usmażyć na gorącym oleju na złoty kolor. Na talerzu ułożyć soczewicę z dorszem, udekorować porami i kawiorem cytrynowym (tapioka w cytrynie).

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska