
Mojito
Klasyka wśród letnich drinków. Miętowy, słodki, orzeźwiający, podawany z dużą ilością kruszonego lodu. Do jego wykonania potrzeba odrobinę więcej czasu niż do przygotowania kiru czy spritzera, ale naprawdę warto. A przepis wyglada następująco:
Porcja białego rumu
Woda
Dwie łyżeczki brązowego cukru
Pokrojona limonka
Kilka listków mięty
Do szklanki wsyp cukier, wrzuć limonkę i liście mięty i ugniataj aż limonka puści sok. Następnie wlej rum i wodę, wsyp lód. Całość udekoruj listkami mięty.

Malibu z mlekiem
Dla tych, którzy lubią kokosowe smaki. Najbardziej klasyczna wersja tego drinka to Malibu z mlekiem, ale napój będzie równie dobry np. z sokiem ananasowym. Wymieszajcie rum z sokiem lub mlekiem w proporcji 1:2 i już możecie się cieszyć odrobiną egzotyki na własnym tarasie.

Morska Bryza
Prosty drink o długiej tradycji: w Stanach Zjednoczonych przygotowywano go już w latach 20. Jest owocowy i orzeźwiający, a do jego przygotowania potrzebne są tylko trzy składniki: wódka (40 ml), sok żurawinowy (120 ml) i sok grejpfrutowy (40 ml). Składniki mieszamy, dodajemy kilka kostek lodu i gotowe.