5 z 6
Kto z Was woli chleb razowy od białego? Przygotowanie wcale...
fot. pixabay.com/klacomas/zdjęcie ilustracyjne

Chleb razowy na drożdżach suchych

Kto z Was woli chleb razowy od białego? Przygotowanie wcale nie jest trudne. 500 g mąki pszennej razowej trzeba połączyć z dwoma szklankami wody, 7 g drożdży suchych (dostępne w małych torebkach), łyżeczką soli, łyżeczką cukru, łyżką oleju i wybranymi ziarnami. Całość musi wyrosnąć ok. 1,5-2 godzin, potem ciasto należy umieścić do natłuszczonej brytfanki podłużnej. Zanim zacznie się piec, dobrze, aby poleżało ze dwa kwadranse pod przykryciem. Czas pieczenia to ok. 50 minut w 220 stopniach Celsjusza.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Bieg Twierdzy Kraków. Co się działo na trasie w okolicy Fortu Barycz

Bieg Twierdzy Kraków. Co się działo na trasie w okolicy Fortu Barycz

Kraków chce organizacji finału Eurowizji. Żart słaby, a sam pomysł? Jest warunek

Kraków chce organizacji finału Eurowizji. Żart słaby, a sam pomysł? Jest warunek

Polecamy

Pożar w Tarnowie. Z ogniem walczą duże siły straży

Pożar w Tarnowie. Z ogniem walczą duże siły straży

Festiwal gier Meet at Rift w Krakowie. Fani grania i przebierania dopisali

Festiwal gier Meet at Rift w Krakowie. Fani grania i przebierania dopisali

Kraków chce organizacji finału Eurowizji. Żart słaby, a sam pomysł? Jest warunek

Kraków chce organizacji finału Eurowizji. Żart słaby, a sam pomysł? Jest warunek