
Frytki z dyni - alternatywa dla ziemniaków
Frytki z dyni to ciekawa odmiana dla fanów tradycyjnych ziemniaczanych paseczków. W wersji pieczonej stanowią zdrową przekąskę i zabierają mniej czasu niż te smażone w oleju. Dynię kroimy na kawałki, które skrapiamy oliwą, ziołami i wstawiamy do piekarnika na pół godziny. Najlepiej piec je w temp. 180-190 stopni Celsjusza.

Na śniadanie placki z dyni
Omlety, placki ziemniaczane, racuchy - to najczęściej smażą Polacy. Może warto przełamać rutynę i spróbować zrobić placki z dynią? Z pół kilograma miąższu można przygotować pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Do startych warzywnych kawałków dodajemy 2 jajka, łyżkę oliwy, nutkę pieprzu i soli, łyżeczkę imbiru, szczyptę cukru i wymieszane łączymy z dynią. Na końcu do masy wsypujemy niecałe pół szklanki mąki. Placuszki smażymy z obu stron aż się zarumienią. Kwestia sosu czy dodatków jest indywidualna.

Dynia na słodko
Dynia w słodkiej wersji? Czemu nie! W połączeniu z filiżanką dobrej kawy umili niejedno jesienne popołudnie. Ciasto z dynią jest proste w przygotowaniu i wymaga składników, które większość z nas posiada w kuchennych szafkach. 200 g mąki łączymy z łyżeczką proszku do pieczenia i łyżeczką sody, w drugiej misce przygotowujemy zmieloną dynię w formie musu. W garnku podgrzewamy kostkę masła ze szklanką cukru i opakowaniem cukru wanilinowego. Powstałą mieszankę łączymy z dynią i dodatkowo z trzema żółtkami. 3 białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy wszystkie składniki w jednolitą masę. Ciasto najlepiej przelać do tortownicy i piec 45 minut w 180 stopniach Celsjusza.

A może babeczki?
Alternatywą dla ciasta dyniowego mogą być dyniowe babeczki. Do użycia potrzebne są składniki podobne do tego z poprzedniego przepisu. 300 g mąki łączymy z łyżeczką proszku do pieczenia, łyżeczką sody, 3/4 szklanki cukru, łyżką cukru wanilinowego oraz szczyptą soli. W drugiej misce ok. 250-300 dag zmielonej w formie musu dyni mieszamy z dwoma jajkami, 60 ml mleka i 3/4 roztopionej kostki masła. Ciasto ze wszystkich połączonych składników wlewamy do foremek na muffiny i pieczemy 20-30 minut w 190 stopniach.