
Zobacz przepisy na pyszne ciasta na Dzień babci i Dziadka.

Szarlotka z kruszonką
Składniki:
mąka pszenna - 500 gramów
kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
cukier - 350 gramów
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
cynamon - 1 szczypta
śmietana - 150 mililitrów
jabłka - 1 kilogram
żółtka - 3 sztuki
Sposób przygotowania:
Nadzienie: Jabłka obierz ze skórki, wytnij gniazdka nasienne i pokrój na kawałki. Do małego garnka wlej pół szklanki wody i wsyp jabłka.
Duś całość do momentu, gdy jabłka będą miękkie, cały czas je mieszając. Na koniec dodaj 10 dag cukru i trochę cynamonu. Całość podduś jeszcze przez około 5 minut uważając, żeby jabłka nie przywarły do dna garnka.
Ciasto: Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i miękką Kasią. Następnie dodaj resztę cukru, żółtka i śmietanę.
Uwaga! Długi proces wyrabiania sprawia, że ciasto będzie twarde, więc należy starać się robić to jak najszybciej. Jedną trzecią ciasta odłóż na kruszonkę, a resztą odstaw na pół godziny do lodówki.
Po pół godzinie wylepić schłodzonym ciastem spód i boki tortownicy wcześniej wysmarowanej Kasią. Na koniec ciasto należy nakłuć widelcem i włożyć na 10 min. do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni.
Na tak przygotowanym spodzie ułożyć uprażone jabłka, a na całości powierzchni wyłożyć ciasto przeznaczone na kruszonkę.
Szarlotkę piec przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. W zależności od indywidualnych upodobań gotową szarlotkę można podawać na zimno, lub na ciepło z lodami waniliowymi.

Ciasto z ukrytym sercem
Składniki:
mąka pszenna - 600 gramów
kostka do pieczenia Kasia - 400 gramów
cukier - 400 gramów
jajko - 8 sztuk
mleko - 200 mililitrów
czerwony barwnik spożywczy - 1 opakowanie
czekolada - 200 gramów
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Nasmarować tłuszczem i obsypać mąką długą prostokątną formę (dł. ok. 30 cm lub keksówka 22x12 cm).
Utrzeć na gładką masę 200 g Kasi i 200 g cukru. Dodać 4 jajka (po jednym) i stopniowo miksować.
W osobnej misce wymieszać 300 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli i wymieszać z masą na przemian ze 100 ml mleka.
Zabarwić masę na czerwono barwnikiem spożywczym (zacząć od niewielkiej ilości i dodawać stopniowo, aż do uzyskania żądanego koloru).
Przełożyć masę do przygotowanej formy i piec przez ok. 55 minut. Sprawdzić szpikulcem; jeśli będzie czysty po wyjęciu, to ciasto jest gotowe. Pozostawić ciasto do ostygnięcia przez 10 minut, a następnie wyjąć z formy.
Przełożyć na drucianą podstawkę i pozostawić do całkowitego schłodzenia. Następnie pokroić na grube plastry. Z plastrów ciasta wyciąć serca.
Przygotować masę po raz drugi według punktów 1-3. Wylać niewielką ilość masy na dno przygotowanej formy. Ułożyć serca blisko siebie w rzędzie. Wypełnić formę resztą masy. Piec przez ok. 50 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do schłodzenia jak poprzednio.
Można oblać czekoladą. Roztopić 200 g czekolady w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Oblać schłodzone ciasto. Pokroić ciasto na kawałki i podawać z sercem.

Cytrynowy sernik na pierzynce
Składniki:
twaróg - 700 gramów
kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
jajka - 7 sztuk
cukier - 250 gramów
kisiel cytrynowy - 2 opakowania
mąka - 2 łyżki
sok z 1 cytryny - 1 sztuka
Sposób przygotowania:
Kasię rozpuść w rondelku. Żółtka oddziel od białek i wymieszaj z twarogiem. Do masy serowej dodaj: kisiel, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i rozpuszczoną Kasię. Wymieszaj mikserem.
Białka ubij na sztywno z cukrem i wymieszaj delikatnie z masą sernikową.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj Kasią. Papierowy ręcznik złóż i owiń nim boki tortownicy. Zepnij metalowym spinaczem. Piekarnik nagrzej do maksymalnej temperatury i ustaw na grzanie góra-dół.
Masę serową przełóż do formy. Papierową kołderkę zmocz zraszaczem.
Tortownicę z ciastem ustaw na większej blaszce, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut.
Po tym czasie otwórz piekarnik i obniż temperaturę do 160 stopni.
Ponownie zmocz zraszaczem papier i wlej do płaskiej formy 1/2 szklanki wody.
Piecz jeszcze 60 minut. Upieczony sernik zostaw na godzinę w zamkniętym piekarniku, by wystygł.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.