1 z 8
Przewijaj galerię w dół
Zobacz przepisy na pyszne ciasta na Dzień babci i Dziadka.
fot. archiwum

Zobacz przepisy na pyszne ciasta na Dzień babci i Dziadka.

2 z 8
Szarlotka z kruszonką...
fot. archiwum

Szarlotka z kruszonką

Składniki:

mąka pszenna - 500 gramów
kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
cukier - 350 gramów
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
cynamon - 1 szczypta
śmietana - 150 mililitrów
jabłka - 1 kilogram
żółtka - 3 sztuki

Sposób przygotowania:

Nadzienie: Jabłka obierz ze skórki, wytnij gniazdka nasienne i pokrój na kawałki. Do małego garnka wlej pół szklanki wody i wsyp jabłka.
Duś całość do momentu, gdy jabłka będą miękkie, cały czas je mieszając. Na koniec dodaj 10 dag cukru i trochę cynamonu. Całość podduś jeszcze przez około 5 minut uważając, żeby jabłka nie przywarły do dna garnka.
Ciasto: Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i miękką Kasią. Następnie dodaj resztę cukru, żółtka i śmietanę.
Uwaga! Długi proces wyrabiania sprawia, że ciasto będzie twarde, więc należy starać się robić to jak najszybciej. Jedną trzecią ciasta odłóż na kruszonkę, a resztą odstaw na pół godziny do lodówki.
Po pół godzinie wylepić schłodzonym ciastem spód i boki tortownicy wcześniej wysmarowanej Kasią. Na koniec ciasto należy nakłuć widelcem i włożyć na 10 min. do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni.
Na tak przygotowanym spodzie ułożyć uprażone jabłka, a na całości powierzchni wyłożyć ciasto przeznaczone na kruszonkę.
Szarlotkę piec przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. W zależności od indywidualnych upodobań gotową szarlotkę można podawać na zimno, lub na ciepło z lodami waniliowymi.

3 z 8
Ciasto z ukrytym sercem...
fot. archiwum

Ciasto z ukrytym sercem

Składniki:
mąka pszenna - 600 gramów
kostka do pieczenia Kasia - 400 gramów
cukier - 400 gramów
jajko - 8 sztuk
mleko - 200 mililitrów
czerwony barwnik spożywczy - 1 opakowanie
czekolada - 200 gramów

Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Nasmarować tłuszczem i obsypać mąką długą prostokątną formę (dł. ok. 30 cm lub keksówka 22x12 cm).
Utrzeć na gładką masę 200 g Kasi i 200 g cukru. Dodać 4 jajka (po jednym) i stopniowo miksować.
W osobnej misce wymieszać 300 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli i wymieszać z masą na przemian ze 100 ml mleka.
Zabarwić masę na czerwono barwnikiem spożywczym (zacząć od niewielkiej ilości i dodawać stopniowo, aż do uzyskania żądanego koloru).
Przełożyć masę do przygotowanej formy i piec przez ok. 55 minut. Sprawdzić szpikulcem; jeśli będzie czysty po wyjęciu, to ciasto jest gotowe. Pozostawić ciasto do ostygnięcia przez 10 minut, a następnie wyjąć z formy.
Przełożyć na drucianą podstawkę i pozostawić do całkowitego schłodzenia. Następnie pokroić na grube plastry. Z plastrów ciasta wyciąć serca.
Przygotować masę po raz drugi według punktów 1-3. Wylać niewielką ilość masy na dno przygotowanej formy. Ułożyć serca blisko siebie w rzędzie. Wypełnić formę resztą masy. Piec przez ok. 50 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do schłodzenia jak poprzednio.
Można oblać czekoladą. Roztopić 200 g czekolady w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Oblać schłodzone ciasto. Pokroić ciasto na kawałki i podawać z sercem.

4 z 8
Cytrynowy sernik na pierzynce...
fot. archiwum

Cytrynowy sernik na pierzynce

Składniki:
twaróg - 700 gramów
kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
jajka - 7 sztuk
cukier - 250 gramów
kisiel cytrynowy - 2 opakowania
mąka - 2 łyżki
sok z 1 cytryny - 1 sztuka

Sposób przygotowania:
Kasię rozpuść w rondelku. Żółtka oddziel od białek i wymieszaj z twarogiem. Do masy serowej dodaj: kisiel, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i rozpuszczoną Kasię. Wymieszaj mikserem.
Białka ubij na sztywno z cukrem i wymieszaj delikatnie z masą sernikową.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj Kasią. Papierowy ręcznik złóż i owiń nim boki tortownicy. Zepnij metalowym spinaczem. Piekarnik nagrzej do maksymalnej temperatury i ustaw na grzanie góra-dół.
Masę serową przełóż do formy. Papierową kołderkę zmocz zraszaczem.
Tortownicę z ciastem ustaw na większej blaszce, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut.
Po tym czasie otwórz piekarnik i obniż temperaturę do 160 stopni.
Ponownie zmocz zraszaczem papier i wlej do płaskiej formy 1/2 szklanki wody.
Piecz jeszcze 60 minut. Upieczony sernik zostaw na godzinę w zamkniętym piekarniku, by wystygł.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Kibice Puszczy Niepołomice przeżyli niebywałe emocje

Kibice Puszczy Niepołomice przeżyli niebywałe emocje

Wodny plac zabaw w Rabce-Zdrój znów działa. Zobaczcie jak piękne wygląda po zmroku

Wodny plac zabaw w Rabce-Zdrój znów działa. Zobaczcie jak piękne wygląda po zmroku

Południowa obwodnica Nowego Targu. Rozpoczynają się konsultacje społeczne

Południowa obwodnica Nowego Targu. Rozpoczynają się konsultacje społeczne

Zobacz również

Kibice Puszczy Niepołomice przeżyli niebywałe emocje

Kibice Puszczy Niepołomice przeżyli niebywałe emocje

Południowa obwodnica Nowego Targu. Rozpoczynają się konsultacje społeczne

Południowa obwodnica Nowego Targu. Rozpoczynają się konsultacje społeczne