5 z 8
Ciasto marchewkowe...
fot. archiwum

Ciasto marchewkowe

Składniki:
marchewka - 350 gramów
sok z cytryny - 2 łyżeczki
kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
brązowy cukier - 250 gramów
skórka i sok z pomarańczy - 1 sztuka
jajko - 4 sztuki
mąka samorosnąca - 375 gramów
cynamon - 1 łyżeczka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
koniak - 2 łyżeczki
orzechy włoskie - 80 gramów
złote rodzynki - 150 gramów
sok z pomarańczy - 0.5 sztuk
cukier puder - 350 gramów

Sposób przygotowania:
Ciasto: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Nasmarować tłuszczem i obsypać mąką kwadratową formę (31cm).
Starte marchewki włożyć do miski, spryskać sokiem z cytryny i wymieszać.
Pokroić Kasię na małe kawałki i włożyć do miski. Dodać cukier i ucierać elektryczną ubijaczką lub ręcznie, aż do uzyskania lekkiej i puszystej masy.
Do masy dodawać po jednym jajku. Po trochu dodawać sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy i koniak. Miksować na małych obrotach.
W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać do mieszanki suche składniki. Mieszać do połączenia wszystkich składników.
Dodać marchewkę, orzechy i rodzynki. Przy pomocy szpatułki wymieszać wszystkie składniki. Przełożyć masę do przygotowanej formy.
Piec przez około 70 minut lub do momentu, gdy szpikulec włożony do środka ciasta będzie czysty po wyjęciu (oznacza to, że ciasto jest gotowe). Po upieczeniu wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego wystygnięcia na drucianej podstawce.
Polewa: Wlać sok pomarańczowy do miski i powoli dodawać cukier puder. Stale mieszać, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Oblać polewą wystudzone ciasto.
Można udekorować marchewkami z marcepanu lub pomady.

6 z 8
Babeczki czekoladowe...
fot. archiwum

Babeczki czekoladowe

Składniki:
gorzka czekolada 60% - 165 gramów
kostka do pieczenia Kasia - 165 gramów
jajka - 3 sztuki
żółtka jajek - 3 sztuki
mleko – 0,5 szklanki
cukier - 65 gramów
mąka - 65 gramów

Sposób przygotowania:

W kąpieli wodnej rozpuść Kasię z gorzką czekoladą. Zdejmij z kuchenki i dodaj mleko.
Zmiksuj jajka z żółtkami.
Do zmiksowanych jajek dodaj rozpuszczoną czekoladę z Kasią. Wymieszaj.
Dodaj mąkę i cukier. Wymieszaj na jednolitą masę.
Rozlej masę do porcelanowych foremek i wstaw je do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 8 minut. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika, póki nadzienie jest płynne!

7 z 8
Tort marchewkowo-jabłkowy...
fot. archiwum

Tort marchewkowo-jabłkowy

Składniki:

2 średnie marchewki - 200 gramów
jabłko - 1 sztuka
sok z cytryny - 2 łyżki
kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
cukier - 200 gramów
cukier waniliowy - 15 gramów
sól - 1 szczypta
jajka - 3 sztuki
mąka pszenna - 200 gramów
zmielone migdały - 80 gramów
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
twaróg dwukrotnie zmielony - 600 gramów
cukier puder - 150 gramów
długa marchewka - 2 sztuki
cukier - 250 gramów

Przygotowanie:

Tortownicę o średnicy 22 cm wysmaruj kostką do pieczenia Kasia i oprósz mąką. Marchewki i jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj sok z cytryny.
Kostkę do pieczenia Kasia, cukier, cukier wanilinowy i sól utrzyj mikserem. Ciągle ucierając dodawaj po jednym jajku, mąkę, migdały, sodę i proszek do pieczenia wymieszaj.
Dodaj masę owocowo-warzywną i wymieszaj łyżką.
Ciasto przełóż do tortownicy. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 60 minut. Jeśli ciasto mocno się przypieka, 15 minut przed końcem pieczenia przykryj je folią aluminiową.
Twaróg utrzyj z cukrem pudrem. Jeśli krem jest zbyt gęsty, dodaj łyżkę śmietany. Ciasto wyjmij z formy i przekrój na dwie warstwy.
Na dolnej części ciasta rozsmaruj połowę kremu, przykryj górna częścią ciasta. Całość posmaruj resztą kremu. Odstaw na 30 minut do schłodzenia.
Marchewki obierz, pokrój obieraczką do jarzyn w cienkie i szerokie pasy. Zagotuj 150 ml wody i 250 g cukru. W otrzymanym syropie gotuj marchewki kilka minut. Osusz na kratce lub na papierowym ręczniku. Udekoruj ciasto paskami z marchwi.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Nowy sezon Wielkowiejskiego Targu. Tutaj znajdziesz lokalne produkty i smaki

Nowy sezon Wielkowiejskiego Targu. Tutaj znajdziesz lokalne produkty i smaki

Kibice Puszczy Niepołomice przeżyli niebywałe emocje

Kibice Puszczy Niepołomice przeżyli niebywałe emocje

Polecamy

Dziki w Krakowie anektują nowe tereny. Teraz wybrały się na spacer w Podgórzu

Dziki w Krakowie anektują nowe tereny. Teraz wybrały się na spacer w Podgórzu

Szkoła w Bieżanowie z dodatkowymi miejscami dla 440 uczniów. Jest już stan surowy

Szkoła w Bieżanowie z dodatkowymi miejscami dla 440 uczniów. Jest już stan surowy

Wodny plac zabaw w Rabce-Zdrój znów działa. Zobaczcie jak piękne wygląda po zmroku

Wodny plac zabaw w Rabce-Zdrój znów działa. Zobaczcie jak piękne wygląda po zmroku