1 z 8
Przewijaj galerię w dół
Kliknijcie w galerie i zobaczcie przepisy na dania, które...
fot. archiwum

Kliknijcie w galerie i zobaczcie przepisy na dania, które rozgrzewają do czerwoności.

2 z 8
Diabelskie Pappardelle...
fot. archiwum

Diabelskie Pappardelle

Składniki
30 dag cienko pokrojonej polędwicy wołowej
makaron Lubella Pappardelle
łyżka masła
duża cebula drobno posiekana
90 ml koniaku (lub brandy/burbon)
2-3 dobre szczypty chili
300 ml śmietany 36%
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki lub szałwia do posypania
parmezan (opcjonalnie)

Wykonanie
Makaron ugotować 7 minut w dużej ilości osolonej wody.
W międzyczasie wlać olej na dużą, rozgrzaną patelnię. Kiedy olej będzie już gorący, dodać do niego masło. Gdy masło zacznie się pienić i robić brązowe, na patelnię dodać polędwicę wołową.
Po uzyskaniu przez mięso ładnego ciemno-brązowego koloru (powinno to nastąpić po ok. 3 minutach) obrócić kawałki na drugą stronę i dodać do nich cebulę. Smażyć razem przez kolejne 3 minuty. Następnie dodać chili i podlać koniakiem.
Po 30 sekundach dolać śmietanę, dodać sól i pieprz, a następnie gotuj jeszcze całość przez ok. minutę. Gdy sos lekko zgęstnieje dodać do niego makaron. Całość posypać posiekaną natką pietruszki i grubo mielonym pieprzem.

3 z 8
Chilli con carne...
fot. pixabay.com

Chilli con carne

To sztandarowe danie kuchni… amerykańskiej. Mimo wielu przekonań, że potrawa ta wywodzi się z Meksyku, jej ojczyzną jest Teksas.

Składniki

1/2 kg mielonej wołowiny
puszka czerwonej fasoli (np. Sandra)
puszka kukurydzy
pomidory krojone
papryka czerwona pokrojona w kostkę
cebula
mała papryczka jalapeno
łyżeczka kuminu
2 ząbki czosnku
oliwa
łyżeczka chilli
suszone oregano
1 szklanka bulionu
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli, kumin, jalapeno i mięso. Gdy mięso się zarumieni dodać bulion i pomidory. Doprawić solą i pieprzem, dodać paprykę, fasolę i kukurydzę. Gotować do momentu, aż woda odparuje. Można podawać samodzielnie lub z ryżem.

4 z 8
Grzanki z pastą harissa...
fot. archiwum

Grzanki z pastą harissa
Pasta harissa to ostra pasta z papryczek chili. Doskonale łączy się z czosnkiem, kolendrą oraz oliwą.

Składniki
bagietka
oliwa
czosnek
pasta harissa (np. Sandra)
tarta mozzarella
sól, pieprz

Wykonanie
Oliwę zmieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną harissy (dodając jej do oliwy koniecznie próbuj mieszanki, aby uzyskać odpowiednią ostrość), doprawić solą i pierzem do smaku. Tak powstałą pastą posmarować bagietki. Następnie posypać mozzarellą i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut – do momentu, aż pieczywo się zarumieni, a ser rozpuści.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Cracovia pokazała, że nie jest z nią tak źle. Zwycięstwo zapewnił jej Chorwat

Cracovia pokazała, że nie jest z nią tak źle. Zwycięstwo zapewnił jej Chorwat

Sprzątanie z akcją charytatywną. W podkrakowskiej wsi pełna mobilizacja

Sprzątanie z akcją charytatywną. W podkrakowskiej wsi pełna mobilizacja

Na Kasprowym Wierchu resztki śniegu. W górach nadal jednak zagrożenie lawinowe

Na Kasprowym Wierchu resztki śniegu. W górach nadal jednak zagrożenie lawinowe

Zobacz również

Kwiat Jabłoni w Krakowie. Tłumy fanów przybyły do Tauron Areny

Kwiat Jabłoni w Krakowie. Tłumy fanów przybyły do Tauron Areny

"Sadzonka za surowce wtórne". Dawaliśmy kwiaty i inne gadżety za elektrośmieci

"Sadzonka za surowce wtórne". Dawaliśmy kwiaty i inne gadżety za elektrośmieci