
Kliknijcie w galerie i zobaczcie przepisy na dania, które rozgrzewają do czerwoności.

Diabelskie Pappardelle
Składniki
30 dag cienko pokrojonej polędwicy wołowej
makaron Lubella Pappardelle
łyżka masła
duża cebula drobno posiekana
90 ml koniaku (lub brandy/burbon)
2-3 dobre szczypty chili
300 ml śmietany 36%
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki lub szałwia do posypania
parmezan (opcjonalnie)
Wykonanie
Makaron ugotować 7 minut w dużej ilości osolonej wody.
W międzyczasie wlać olej na dużą, rozgrzaną patelnię. Kiedy olej będzie już gorący, dodać do niego masło. Gdy masło zacznie się pienić i robić brązowe, na patelnię dodać polędwicę wołową.
Po uzyskaniu przez mięso ładnego ciemno-brązowego koloru (powinno to nastąpić po ok. 3 minutach) obrócić kawałki na drugą stronę i dodać do nich cebulę. Smażyć razem przez kolejne 3 minuty. Następnie dodać chili i podlać koniakiem.
Po 30 sekundach dolać śmietanę, dodać sól i pieprz, a następnie gotuj jeszcze całość przez ok. minutę. Gdy sos lekko zgęstnieje dodać do niego makaron. Całość posypać posiekaną natką pietruszki i grubo mielonym pieprzem.

Chilli con carne
To sztandarowe danie kuchni… amerykańskiej. Mimo wielu przekonań, że potrawa ta wywodzi się z Meksyku, jej ojczyzną jest Teksas.
Składniki
1/2 kg mielonej wołowiny
puszka czerwonej fasoli (np. Sandra)
puszka kukurydzy
pomidory krojone
papryka czerwona pokrojona w kostkę
cebula
mała papryczka jalapeno
łyżeczka kuminu
2 ząbki czosnku
oliwa
łyżeczka chilli
suszone oregano
1 szklanka bulionu
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli, kumin, jalapeno i mięso. Gdy mięso się zarumieni dodać bulion i pomidory. Doprawić solą i pieprzem, dodać paprykę, fasolę i kukurydzę. Gotować do momentu, aż woda odparuje. Można podawać samodzielnie lub z ryżem.

Grzanki z pastą harissa
Pasta harissa to ostra pasta z papryczek chili. Doskonale łączy się z czosnkiem, kolendrą oraz oliwą.
Składniki
bagietka
oliwa
czosnek
pasta harissa (np. Sandra)
tarta mozzarella
sól, pieprz
Wykonanie
Oliwę zmieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną harissy (dodając jej do oliwy koniecznie próbuj mieszanki, aby uzyskać odpowiednią ostrość), doprawić solą i pierzem do smaku. Tak powstałą pastą posmarować bagietki. Następnie posypać mozzarellą i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut – do momentu, aż pieczywo się zarumieni, a ser rozpuści.