5 z 8
Pikantna tarta...
fot. archiwum

Pikantna tarta
Szybka w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Doskonale sprawdzi się na obiad.

Składniki
opakowanie ciasta francuskiego
pasta harissa (np. Sandra)
ser ricotta
szczypiorek
pomidorki koktajlowe
tarty parmezan
natka pietruszki
sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Ciasto wyłożyć na dno formy do tarty. Przykryć drugą formą i wysypać na nią np. groch – tak, aby obciążyć ciasto – w ten sposób pozostanie płaskie. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut. W tym czasie wymieszać ricottę z posiekanym szczypiorkiem, parmezanem i pastą harissa. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Masę serową wyłożyć na tarte, wyrównać, a na jej wierzchu ułożyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Piec przez ok. 20 minut. Upieczoną tarte posypać natką pietruszki.

6 z 8
Aromatyczne indyjskie curry z orzechami nerkowca...
fot. archiwum

Aromatyczne indyjskie curry z orzechami nerkowca

Składniki
główka małego kalafiora
3 ziemniaki
250 ml śmietanki 30%
400 ml bulionu
3 łyżki czerwonej pasty curry
1 cebula
1 łyżka cukru trzcinowego
olej sezamowy
75 g orzechów nerkowca Bakalland
150 g rodzynek bursztynowych Bakalland
kilka liści kolendry

Wykonanie
Kalafiora pokroić na różyczki, ziemniaki obrać i kroimy w kosteczkę, cebulę w talarki. W garnku na oleju sezamowym podsmażyć pastę curry, ciągle mieszając dodać cebulę. Gdy cebula się zeszkli wlać gorący bulion, do którego dodać kalafiora i ziemniaki. Gotować pod przykrywką przez około 15 minut do miękkości warzyw. Doprawić śmietaną i cukrem trzcinowym, a tak przygotowaną pastę wzbogacić jeszcze o orzechy nerkowca i bursztynowe rodzynki. Podawać z kolendrą.

7 z 8
Pikantne burgery wieprzowe po hawajsku...
fot. archiwum

Pikantne burgery wieprzowe po hawajsku

Składniki
900 gram mielonej wieprzowiny
1/4 szklanki ketchupu
1/2 łyżeczki sosu TABASCO® Habanero
1/2 łyżeczki pieprzu
6 bułek do hamburgerów
3 łyżki majonezu
6 krążków ananasa, odsączonych
1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki
6 liści sałaty
6 plastrów pomidora

Wykonanie

Do dużej miski włożyć wieprzowinę, ketchup, sos TABASCO® Habanero, sól i pieprz i wymieszać. Uformować z mięsa 6 kotletów i grillować/piec po 7 minut z każdej strony lub do wypieczenia.
Na każdej bułce rozsmarować 1,5 łyżki majonezu, położyć mięso, krążek ananasa, plasterek cebuli, sałatę i pomidora.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

„Przerwane zostały wały Wisły!”. Tak 15 lat temu Kraków walczył z wielką wodą

„Przerwane zostały wały Wisły!”. Tak 15 lat temu Kraków walczył z wielką wodą

Dwa awanse Zwolińskiej w ME. Jeden w świetnym stylu, drugi z "wypadkiem przy pracy"

Dwa awanse Zwolińskiej w ME. Jeden w świetnym stylu, drugi z "wypadkiem przy pracy"

Polecamy

Technik programista, technik gospodarki odpadami. Nowe klasy w technikach w Krakowie

Technik programista, technik gospodarki odpadami. Nowe klasy w technikach w Krakowie

AI nie jest zarezerwowane tylko dla wielkich korporacji. Każdy może z niej korzystać

AI nie jest zarezerwowane tylko dla wielkich korporacji. Każdy może z niej korzystać

Dwa awanse Zwolińskiej w ME. Jeden w świetnym stylu, drugi z "wypadkiem przy pracy"

Dwa awanse Zwolińskiej w ME. Jeden w świetnym stylu, drugi z "wypadkiem przy pracy"