
Pikantna tarta
Szybka w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Doskonale sprawdzi się na obiad.
Składniki
opakowanie ciasta francuskiego
pasta harissa (np. Sandra)
ser ricotta
szczypiorek
pomidorki koktajlowe
tarty parmezan
natka pietruszki
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Ciasto wyłożyć na dno formy do tarty. Przykryć drugą formą i wysypać na nią np. groch – tak, aby obciążyć ciasto – w ten sposób pozostanie płaskie. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut. W tym czasie wymieszać ricottę z posiekanym szczypiorkiem, parmezanem i pastą harissa. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Masę serową wyłożyć na tarte, wyrównać, a na jej wierzchu ułożyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Piec przez ok. 20 minut. Upieczoną tarte posypać natką pietruszki.

Aromatyczne indyjskie curry z orzechami nerkowca
Składniki
główka małego kalafiora
3 ziemniaki
250 ml śmietanki 30%
400 ml bulionu
3 łyżki czerwonej pasty curry
1 cebula
1 łyżka cukru trzcinowego
olej sezamowy
75 g orzechów nerkowca Bakalland
150 g rodzynek bursztynowych Bakalland
kilka liści kolendry
Wykonanie
Kalafiora pokroić na różyczki, ziemniaki obrać i kroimy w kosteczkę, cebulę w talarki. W garnku na oleju sezamowym podsmażyć pastę curry, ciągle mieszając dodać cebulę. Gdy cebula się zeszkli wlać gorący bulion, do którego dodać kalafiora i ziemniaki. Gotować pod przykrywką przez około 15 minut do miękkości warzyw. Doprawić śmietaną i cukrem trzcinowym, a tak przygotowaną pastę wzbogacić jeszcze o orzechy nerkowca i bursztynowe rodzynki. Podawać z kolendrą.

Pikantne burgery wieprzowe po hawajsku
Składniki
900 gram mielonej wieprzowiny
1/4 szklanki ketchupu
1/2 łyżeczki sosu TABASCO® Habanero
1/2 łyżeczki pieprzu
6 bułek do hamburgerów
3 łyżki majonezu
6 krążków ananasa, odsączonych
1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki
6 liści sałaty
6 plastrów pomidora
Wykonanie
Do dużej miski włożyć wieprzowinę, ketchup, sos TABASCO® Habanero, sól i pieprz i wymieszać. Uformować z mięsa 6 kotletów i grillować/piec po 7 minut z każdej strony lub do wypieczenia.
Na każdej bułce rozsmarować 1,5 łyżki majonezu, położyć mięso, krążek ananasa, plasterek cebuli, sałatę i pomidora.