5 z 8
Pikantna tarta...
fot. archiwum

Pikantna tarta
Szybka w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Doskonale sprawdzi się na obiad.

Składniki
opakowanie ciasta francuskiego
pasta harissa (np. Sandra)
ser ricotta
szczypiorek
pomidorki koktajlowe
tarty parmezan
natka pietruszki
sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Ciasto wyłożyć na dno formy do tarty. Przykryć drugą formą i wysypać na nią np. groch – tak, aby obciążyć ciasto – w ten sposób pozostanie płaskie. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut. W tym czasie wymieszać ricottę z posiekanym szczypiorkiem, parmezanem i pastą harissa. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Masę serową wyłożyć na tarte, wyrównać, a na jej wierzchu ułożyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Piec przez ok. 20 minut. Upieczoną tarte posypać natką pietruszki.

6 z 8
Aromatyczne indyjskie curry z orzechami nerkowca...
fot. archiwum

Aromatyczne indyjskie curry z orzechami nerkowca

Składniki
główka małego kalafiora
3 ziemniaki
250 ml śmietanki 30%
400 ml bulionu
3 łyżki czerwonej pasty curry
1 cebula
1 łyżka cukru trzcinowego
olej sezamowy
75 g orzechów nerkowca Bakalland
150 g rodzynek bursztynowych Bakalland
kilka liści kolendry

Wykonanie
Kalafiora pokroić na różyczki, ziemniaki obrać i kroimy w kosteczkę, cebulę w talarki. W garnku na oleju sezamowym podsmażyć pastę curry, ciągle mieszając dodać cebulę. Gdy cebula się zeszkli wlać gorący bulion, do którego dodać kalafiora i ziemniaki. Gotować pod przykrywką przez około 15 minut do miękkości warzyw. Doprawić śmietaną i cukrem trzcinowym, a tak przygotowaną pastę wzbogacić jeszcze o orzechy nerkowca i bursztynowe rodzynki. Podawać z kolendrą.

7 z 8
Pikantne burgery wieprzowe po hawajsku...
fot. archiwum

Pikantne burgery wieprzowe po hawajsku

Składniki
900 gram mielonej wieprzowiny
1/4 szklanki ketchupu
1/2 łyżeczki sosu TABASCO® Habanero
1/2 łyżeczki pieprzu
6 bułek do hamburgerów
3 łyżki majonezu
6 krążków ananasa, odsączonych
1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki
6 liści sałaty
6 plastrów pomidora

Wykonanie

Do dużej miski włożyć wieprzowinę, ketchup, sos TABASCO® Habanero, sól i pieprz i wymieszać. Uformować z mięsa 6 kotletów i grillować/piec po 7 minut z każdej strony lub do wypieczenia.
Na każdej bułce rozsmarować 1,5 łyżki majonezu, położyć mięso, krążek ananasa, plasterek cebuli, sałatę i pomidora.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie

Groźne wypadki pod Krakowem! Zderzenie czterech samochodów i motocyklisty z autem

Groźne wypadki pod Krakowem! Zderzenie czterech samochodów i motocyklisty z autem

Polecamy

Sandecja lepsza w derbach Małopolski. Lider stracił jednak snajpera

Sandecja lepsza w derbach Małopolski. Lider stracił jednak snajpera

Na Kasprowym Wierchu resztki śniegu. W górach nadal jednak zagrożenie lawinowe

Na Kasprowym Wierchu resztki śniegu. W górach nadal jednak zagrożenie lawinowe

Groźne wypadki pod Krakowem! Zderzenie czterech samochodów i motocyklisty z autem

Groźne wypadki pod Krakowem! Zderzenie czterech samochodów i motocyklisty z autem