5 z 7
Na farsz gęsi do pierogów doskonale sprawdzi się mięso z...
fot. pixabay.com

Pierogi z gęsią

Na farsz gęsi do pierogów doskonale sprawdzi się mięso z piersi lub udka, oczywiście ugotowanych wcześniej w bulionie. Przygotowane części należy zmielić i podsmażyć na patelni z dodatkiem cebuli i przypraw. Dla przykładu: na ciasto z 1 kg mąki sprawdzą się dwie piersi lub 3 duże udka. Pierogi gotujemy ok. 2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

6 z 7
Gęś to tłuste, ale pożywne mięso. Doskonale sprawdzi się na...
fot. pixabay.com

Świąteczny rosół

Gęś to tłuste, ale pożywne mięso. Doskonale sprawdzi się na sycący rosół. Można w nim wykorzystać i łączyć wiele z podrobów - korpusy, żołądki, szyjki czy skrzydełka. Na 3 litry wody dobrze dodać kilka różnych części. Bulion składający się z mięsa, przypraw, kilku marchwi, pietruszek, selera i cebulki należy gotować m.in. 2,5 godziny na małym ogniu. W międzyczasie dobrze jest zdjąć szumowiny.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie

Groźne wypadki pod Krakowem! Zderzenie czterech samochodów i motocyklisty z autem

Groźne wypadki pod Krakowem! Zderzenie czterech samochodów i motocyklisty z autem

Polecamy

Sandecja lepsza w derbach Małopolski. Lider stracił jednak snajpera

Sandecja lepsza w derbach Małopolski. Lider stracił jednak snajpera

Na Kasprowym Wierchu resztki śniegu. W górach nadal jednak zagrożenie lawinowe

Na Kasprowym Wierchu resztki śniegu. W górach nadal jednak zagrożenie lawinowe

Groźne wypadki pod Krakowem! Zderzenie czterech samochodów i motocyklisty z autem

Groźne wypadki pod Krakowem! Zderzenie czterech samochodów i motocyklisty z autem