858,7 tys. ton owoców świeżych i 315,4 tys. ton warzyw świeżych - tyle wysłaliśmy za granicę. Dla porównania, w analogicznym okresie rok temu wyeksportowaliśmy mniej owoców – 817,5 tys. ton, a więcej warzyw. Mowa o wyniku 360,6 tys. ton.
W pierwszym półroczu Polska zaimportowała 635,5 tys. ton świeżych owoców oraz 364,8 tys. ton warzyw. Jak się okazuje, od stycznia do końca czerwca 2015, kupiliśmy więcej owoców – 680,5 tys. ton oraz nieco mniej warzyw – 337,5 tys. ton.
Sprawdź też: CETA - Platforma i PiS były na tak. Czy nasze rolnictwo czeka katastrofa?
W dalszym ciągu największym importerem naszych owoców są kraje WNP, a Białoruś nadal utrzymuje pozycję lidera w zakupach – trafiło tam dokładnie 427,0 tys. ton polskich owoców czyli dokładnie połowa z łącznej wysyłki - dowiadujemy się z raportu FAMMU/FAPA. Świeże warzywa? Największy odbiorca to tradycyjnie kraje Unii. W ciągu sześciu miesięcy skierowano do nich około 239,0 tys. ton towaru. To 76% łącznego polskiego eksportu.