Co ciekawe, o ile w drugim kwartale 2016 r. przeciętna cena pomidorów była niższa o 2,5 proc. w relacji rocznej, o tyle w trzecim kwartale br. średnie ceny pomidorów szklarniowych w skupie wzrosły (w ujęciu rok do roku) o 14 proc. do 2,35 zł/kg. Co więcej, wzrost cen odnotowano pomimo dość wyraźnego wzrostu podaży pomidorów gruntowych.
GUS ocenia, że tegoroczne zbiory pomidorów gruntowych w Polsce wyniosły 260 tys. t i były o 10 proc. wyższe niż w 2015 r.
- Przyczyną wzrostu cen mogło być widoczne ożywienie w eksporcie pomidorów szklarniowych - podkreśla Magdalena Kowalewska ekspert ds. analiz rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas. - W ciągu pierwszych siedmiu miesięcy br. łącznie wyeksportowano 54,3 tys. t pomidorów, czyli o 11 proc. więcej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku.
Co prawda nadal wolumen eksportu był mniejszy niż w 2014 r. (minus 15 proc.), ale można stwierdzić, że sektor pomidorów odbudowuje się po okresie wyraźnego spadku, wynikającego z wprowadzenia rosyjskiego embarga.
W okresie I-VII 2016 r. głównymi odbiorcami polskich pomidorów były: Białoruś (25,1 tys. t), Wielka Brytania (5,8 tys. t) i co ciekawe również Hiszpania (3,4 tys. t), która zaimportowała niemal trzykrotnie więcej pomidorów niż w odpowiednim okresie ubiegłego roku. Jest to tym bardzie zaskakujące, że Hiszpania jest głównym eksporterem pomidorów w UE.
Warto zaznaczyć, że eksport wyraźnie przyspieszył pod koniec analizowanego okresu, szczególnie do Hiszpanii. Z danych Eurostat wynika, że w lipcu sprzedaż pomidorów z Polski do tego kraju wzrosła prawie 4–krotnie do poziomu 2,46 tys. t. w ujęciu rocznym. Jak wynika z informacji The Association of Cooperatives of Extremadura (Acopaex) w tym roku ze względu na intensywne burze w rejonie Estremadura około 1000 ha upraw pomidorów zostało zniszczonych, czego konsekwencją było zmniejszenie produkcji o około 10 proc., w stosunku do poprzedniego sezonu. Estremadura wraz z Andaluzją są głównymi regionami produkcji pomidorów w Hiszpanii.
Niemalże co drugi wyeksportowany z Polski pomidor w analizowanym okresie trafił na Białoruś.
Warto zauważyć, że wolumen eksportu do Wielkiej Brytanii w pierwszych siedmiu miesiącach w relacji rocznej zwiększył się o 17 proc. Wynika to głównie z faktu, że w Wielkiej Brytanii znacznie zmniejszył się import pomidorów z Holandii (o 10,3 tys. t), która w 2015 r. była drugim importerem pomidorów do Wielkiej Brytanii.
Źródło: BGŻ BNP Paribas