Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gaca System: Walcz o zdrowie i nagrody

Konrad Gaca
Fot. Agnieszka Kozłowska/Gaca Centrum
To już ostatnia szansa na walkę o zwycięstwo w ramach kwietniowej edycji akcji "Chudnij ze smakiem". W tym miesiącu czekamy na przepisy z wykorzystaniem wołowiny zgodne z założeniami programu Gaca System.

Czy dobór odpowiedniej diety i systematyczna aktywność fizyczna ma wpływ na nasze samopoczucie? Osoby, które zdecydowały się zaufać programowi dietetyczno-treningowemu Gaca System, wiedzą, że tak. Jedną z nich jest pani Zofia Zatorska. Zgłosiła się do mnie z ponaddwudziestokilogramową nadwagą i mocnym postanowieniem zmiany. Już wcześniej stosowała inne diety i początkowo traciła wagę. Niestety, z czasem otyłość powracała. Tym razem było inaczej. Pani Zofia schudła, a co jeszcze bardziej cieszy, od kilku lat skutecznie dba o formę, wykorzystuje wiedzę zdobytą w procesie odchudzania i mądrze komponuje posiłki i co równie ważne, systematycznie trenuje. Razem ze zbędnymi kilogramami pozbyła się także problemów z cholesterolem. Wcześniej przez lata nie mogła zmniejszyć jego poziomu, nie pomagały żadne leki. Odpowiednio skomponowana dieta i treningi zrobiły swoje. Dzięki nim cholesterolu ubyło.

Pani Zofia jest doskonałym przykładem tego, że pozbycie się nadwagi wyzwala w nas niezwykłe zasoby energii życiowej, o której wcześniej mogliśmy tylko pomarzyć. Dla wielu osób korzystających z Gaca System stała się ona dobrym duchem, który pomaga przejść przez proces odchudzania. Jest bardzo aktywna. Można ją spotkać w lubelskim Centrum Odchudzania przy ul. Fabrycznej, wypowiada się także w mediach społecznościowych. Podtrzymuje innych na duchu, zachęca do wytrwałości w opanowywaniu otyłości i zaraża swoim zapałem i energią.

Jednym z wielu dań, jakie teraz je pani Zofia, korzystając z Gaca System, jest papryka faszerowana wołowiną z cebulą, cynamonem i pomidorami. Wołowina to nie tylko bardzo dobre źródło białka, ale również żelaza, cynku, sprzężonych dienów kwasu linolowego (CLA) - czyli związku pomagającego w redukcji tkanki tłuszczowej.

Pozostałe składniki dania pełne są wielu właściwości prozdrowotnych. Papryka zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, potas, wapń, magnez, miedź i żelazo. Ponadto czerwona papryka charakteryzuje się dużą zawartością beta-karotenu. Pomidor to nie tylko witaminy i związki mineralne, ale także likopen - czyli antyutleniacz, który chroni przed chorobami serca i przeciwdziała nowotworowi prostaty. Natomiast tymianek to sprawdzony środek grzybobójczy i bakteriobójczy. Z tymi ostatnimi pomaga rozprawić się także cebula. Ponadto ma ona wpływ na obniżenie ciśnienia i cholesterolu, a duże ilości żelaza, jakie zawiera, przydadzą się w leczeniu niedokrwistości. Dodatek dwóch łyżeczek cynamonu nada daniu nie tylko znakomity aromat. Z badań wynika, że ta przyprawa pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, reguluje poziom cukru we krwi, pomaga walczyć z infekcjami spowodowanymi przez drożdże oraz może zwalniać rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.

***
Konrad Gaca
Prezes Stowarzyszenia Walki z Otyłością, specjalista żywieniowy, trener klasy Master Propta

Papryka faszerowana wołowiną z cebulą, cynamonem i pomidorami według przepisu Zofii Zatorskiej

Składniki:

500 g wołowiny mielonej 1 duża cebula 2 gałązki świeżego tymianku 1 duży pomidor 1 łyżka słodkiej papryki 2 łyżeczki cynamonu 5 szt. czerwonej papryki pieprz wg uznania

Wykonanie:
Papryki umyć, osuszyć i odciąć "kapelusze". Usunąć gniazdo nasienne. Pomidor sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i bardzo drobno poszatkować. W miseczce wymieszać wołowinę, drobno poszatkowaną cebulę z resztą składników i przypraw. Paprykę wypełnić przygotowanym farszem, włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać sporą ilością wody i piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę*.

* czas może różnić się w zależności od piekarnika.

Bądź na bieżąco! Najnowsze informacje z "Gazety Krakowskiej" i "Polski" już dostępne za darmo na Windows 8! Dzięki aplikacjom na Windows 8 będziesz mieć szybszy dostęp do informacji, które trafią na ekranu Twojego tabletu i komputera.

Dowiedz się więcej o aplikacji "Gazety Krakowskiej".

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska