
PIMIENTO
ul. Józefa 23 (Kazimierz)
ul. Stolarska 13 (Stare Miasto)
W Krakowie już od kilkunastu lat Pimiento cenione jest za najlepsze steki. Zdecydowanie jest to steakhouse dla wymagających, bo znajdziemy tu wybór argentyńskich steków premium, wołowiny Wagyu i japońskiej wołowiny Kobe, a co za tym idzie — zjemy mięso z wyższej półki cenowej. W menu dostępne są także opcje dla peskatarian i wegetarian. Tutaj możecie się spodziewać perfekcyjnej, doskonale wyszkolonej i dyskretnej obsługi, która doradzi, co zamówić oraz pomoże dobrać wino idealnie pasujące do zamówionego dania. Restauracja przy ulicy Stolarskiej dysponuje lokalem o większej powierzchni, posiada też salę VIP wynajmowaną na wyłączność.

EUSKADI
ul. Brodzińskiego 4
Dzielnica: Stare Podgórze
Absolutny kulinarny fenomen na skalę Polski — kuchnia z kraju Basków w formule eleganckich przekąsek pintxos. Czego trzeba tu spróbować? Z pewnością klasyków takich jak tortilla clasica, croquetas de jamon i krewetek. Począwszy od otwarcia w 2017 roku z karty szefa-właściciela Damiana Surowca nie znikają: grillowany kalmar z sosem z sepii (chipirona’la plancha), krab miękkoskorupki w sosie bisque (Cangrejo) i klasyczna ośmiornica z pieczonymi ziemniakami, obsypana grubą solą (Pulpo). Na koneserów czeka m.in. królicza wątróbka w śmietanie i przyrządzana na różowo polędwiczka wieprzowa z konfitowanymi ziemniakami (Solimillo Iberibo de Bellota). Codziennie w karcie specjałów znaleźć można ciekawe kawałki mięsa, świeże owoce morza (w tym nawet jeżowce, percebesi małże brzytwy) oraz sezonowe specjały, takie jak faszerowany kozim serem kwiat cukini. Do jedzenia Euskadi proponuje świetne wina i wermuty — warto postawić nimi kropkę nad „i” tej doskonałej uczty.
ZOBACZ W OKOLICY: Rynek Podgórski, Park Bednarskiego

NOTA RESTO
ul. św. Krzyża 17
Dzielnica: Stare Miasto
Jest elegancko i ekskluzywnie — Nota Resto używa produktów premium: dziczyzna, przegrzebki, foie gras czy trufle. Szefem kuchni jest Michał Cienki, młody i utalentowany kucharz, który prowadził już niejedną doskonałą restauracją w mieście. W Nocie zachwyca mnie także sommelier —Tomasz Kąkol. To nie tylko doskonały specjalista, ale także prawdziwy pasjonat alkoholi o różnym woltażu i utalentowany miksolog. Ten duet wraz z doświadczonym zespołem zapewnia gościom wyjątkowe doświadczenia kulinarne. Do Nota Resto warto się wybrać zarówno na kolację à lacarte, jak i na menu degustacyjne z pairingiem win.
To bodaj jedyny adres w mieście, pod którym można na co dzień zamówić polędwicę Wellington.
ZOBACZ W OKOLICY: Teatr im. J. Słowackiego, Planty

CZECZOTKA
ul. Wiślna 1
Dzielnica: Stare Miasto
Nie lada gratka dla poszukiwaczy wykwintnych i wybitnych smaków. Kuchnią w Czeczotce dowodzi Chef Patron Paweł Grabowski — kucharz, który na swoim koncie ma m.in. trzy lata pracy w Fat Duck — odznaczonej trzema gwiazdkami Michelin legendarnej restauracji Hestona Blumenthala. Wykształcony w kulturze pracy z produktem premium, bez jakościowych kompromisów, tę samą szkołę prowadzi we własnej kuchni. Przywiązanie do detali widać i czuć na każdym podawanym talerzu. Kucharze sami sezonują mięsa (które są jednym z najmocniejszych atutów restauracji) i wypiekają znakomite pieczywo. W każdy czwartek serwuje się tu świeże francuskie ostrygi Gillardeau. Z kamienicy rozciąga się widok na Rynek Główny od strony majestatycznej wieży ratuszowej. Latem można skorzystać ze stolików na zewnątrz. Warto tu zajrzeć, jeszcze zanim zrobią to inspektorzy Michelin.
Popisowymi daniami Czeczotki są wątróbka krwawego burmistrza i nowoczesna wariacja na temat maczanki po krakowsku.
ZOBACZ W OKOLICY: Rynek Główny, Sukiennice, Filharmonia Krakowska