33 z 57
ZAZIE BISTRO...
fot. Przewodnik Kulinarny Expo Kraków

ZAZIE BISTRO

ul. Józefa 34
Dzielnica: Kazimierz

We francuskiej restauracji Zazie, starszej siostrze Karakteru, zestaw lunchowy w cenie 49 zł wybieramy spośród trzech przystawek, trzech dań głównych i dwóch deserów. Co się chwali, deser można zamienić na kawę, herbatę, cydr lub kieliszek wina domowego. Na koneserów czeka lunchowe gratin— uwielbiana przez wielu zapiekanka z ziemniaków jednej z dwóch wersji: z kozim serem i szpinakiem lub z kaczką i porami. Za zestaw z przystawką i deserem zapłacicie 57 zł. Doskonała lokalizacja dla eksploratorów cudów Kazimierza.

ZOBACZ W OKOLICY: Synagoga Wysoka, Plac Nowy

34 z 57
ZAKŁADKA BISTRO...
fot. Przewodnik Kulinarny Expo Kraków

ZAKŁADKA BISTRO

ul. Józefińska 2
Dzielnica: Stare Podgórze

Restauracja położona w jednym z najbardziej malowniczych zakątków Krakowa, tuż przy kładce Bernatka, czyli krakowskim „moście zakochanych”. ZaKładka na swoją markę pracuje od 2013roku i nie od dziś szczyci się rekomendacjami od Michelin i Wine Spectator. Króluje tu kuchnia francuska rodem z paryskich bistro: tatar z frytkami, mule, ślimaki, zupa cebulowa i crème brûlée. Na uwagę zasługują także dania inspirowane kuchnią polską. Karta zmienia się często, zależnie od sezonu i tego, co zainspiruje szefa kuchni Rafała Targosza. Codziennie dostępne są również dania dnia wypisane na tablicy. Warto o nie pytać, bo to zawsze ciekawe i dopracowane propozycje.

ZaKładka dysponuje dużą powierzchnią, a także prywatnymi salami, mogącymi pomieścić grupy od kilkunastu do nawet 40 osób.

ZOBACZ W OKOLICY: Cricoteka, Rynek Podgórski

35 z 57
SMAKOŁYKI...
fot. Przewodnik Kulinarny Expo Kraków

SMAKOŁYKI

ul. Straszewskiego 28
Dzielnica: Stare Miasto

Luźna knajpka o sporej ilości stolików, które bez trudu potrafią się zapełnić. Smakołyki są bardzo popularne wśród krakowian, miejsce to lubią też studenci i turyści. Nic dziwnego: jedzenie jest zawsze świeże i smaczne, a porcje obfite. Próbowałam tu wielu rzeczy i nigdy się nie zawiodłam. Oczkiem w głowie właściciela Smakołyków jest barszczyk czerwony, więc spróbujcie go koniecznie. To również właściwy kierunek, jeżeli szukacie dobrych gołąbków i pierogów, dużego schabowego i tryskającego masłem kotleta de’volaille. Spokojnie, wegetarianie też będą zadowoleni z wyboru dań.

ZOBACZ W OKOLICY: Muzeum Uniwersytetu Jagiellońskiego, Planty

36 z 57
ED RED...
fot. Przewodnik Kulinarny Expo Kraków

ED RED

ul. Bocheńska 7
Dzielnica: Kazimierz

Sekret sukcesu restauracji Ed Red kryje się w zapewnieniu gościom ekskluzywnych doznań kulinarnych w bardzo luźnej atmosferze. W wystroju restauracji królują drewno i naga cegła, a otwarta kuchnia skraca dystans i pozwala podglądać pracę zespołu. Kelnerzy, zamiast białych rękawiczek, noszą prążkowane bawełniane t-shirty, co nie kłóci się z ich nienaganną obsługą, gościnnością oraz znajomością win. Ed Red, który oryginalnie powstał w 2014 roku, został zamknięty w czasie pandemii. Po prawie czterech latach przerwy powrócił w rozszerzonej formule�

Ed Red chce być teraz znany nie tylko z najlepszych steków, ale i z ekologicznego drobiu. Stąd pełna nazwa miejsca to dziś Ed Red Steak & Poultry House.

ZOBACZ W OKOLICY: Muzeum Inżynierii i Techniki

Pozostało jeszcze 20 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Święto Bacowskie w Ludźmierzu. Teraz bacowie mogą już wypasać owce i pucyć oscypki

Święto Bacowskie w Ludźmierzu. Teraz bacowie mogą już wypasać owce i pucyć oscypki

Co za mecz Hutnika! Decydujący gol padł w doliczonym czasie

Co za mecz Hutnika! Decydujący gol padł w doliczonym czasie

W Krakowie trwa festiwal Off Camera. Sebastian Dela w Miasteczku Festiwalowym

W Krakowie trwa festiwal Off Camera. Sebastian Dela w Miasteczku Festiwalowym

Zobacz również

Węże, skorpiony i rzadkie rośliny. Miłośnicy egzotyki mogli być usatysfakcjonowani

Węże, skorpiony i rzadkie rośliny. Miłośnicy egzotyki mogli być usatysfakcjonowani

W Krakowie trwa festiwal Off Camera. Sebastian Dela w Miasteczku Festiwalowym

W Krakowie trwa festiwal Off Camera. Sebastian Dela w Miasteczku Festiwalowym