Gęste i pożywne zupy, które nasycą każdego. Przygotujesz je w okamgnieniu. Zobacz przepisy naszych Czytelników
Rozgrzewająca isepska zupa serowa z pulpetami
Składniki na zupę
3 litry wody
3 kostki rosołowe
4 marchewki
1 pietruszka
2 pory
kawałek selera
Składniki na pulpety
1/2 kg mięsa mielonego
cebula
przyprawy do smaku
grysik
Dodatkowo
1/2 kg pieczarek
1/2 kg cebuli
4 serki topione
przyprawy według uznania
Wykonanie
Składniki na zupę ugotować na miękko i zmiksować, odlać trochę zupy do rozprowadzenia serka.
Do zmiksowanych jarzyn dodać usmażone pieczarki i cebulę.
1/2 kg mięsa mielonego przyprawić jak na sznycle. Zamiast bułki najlepiej użyć grysiku. Formować małe kulki i wrzucić je na gotującą się zupę (można obsmażyć na tłuszczu). Gotować na wolnym ogniu przez chwil.
4 serki topione (kremowe lub ze szczypiorkiem) roztrzepać w odlanej wcześniej zupie, następnie dodać do całości.
Doprawić pieprzem, solą, słodką papryką. Można dodać także oregano i bazylię. Dla dodania pikanterii można przyprawić ostrą papryką lub imbirem.