GIS ostrzega: nie używaj tej chochli ani talerzy! Ze sklepów wycofywane są też niebezpieczne chipsy, sezam i ser 29.01.2021
W Serze góralskim Mała Gałka Wędzona Balser znaleziono bakterie Listeria monocytogenes. Nie należy spożywać określonej partii tego sera.
Badanie jednej partii tego produktu przeprowadzone w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazało obecność bakterii Listeria monocytogenes we wszystkich pięciu badanych próbkach.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Produkt: Ser góralski Mała Gałka Wędzona Balser, 180 g
- Numer partii: 12080
- Data minimalnej trwałości: 06.02.2021
- Producent: PPHU „Balser” Marian Górz, Wróblówka 102B, 34- 470 Czarny Dunajec, weterynaryjny numer identyfikacyjny 12111604
W związku z wykryciem zagrożenia Powiatowy Lekarz Weterynarii w Nowym Targu wszczął postępowanie administracyjne w sprawie wydania decyzji nakazującą poprawę wszystkich zidentyfikowanych nieprawidłowości w zakładzie produkcyjnym oraz przedstawienia pisemnego udokumentowania działań podjętych przez zakład w celu znalezienia i wyeliminowania przez zakład źródła zanieczyszczenia wyprodukowanego produktu.
Producent rozpoczął proces wycofywania oraz poinformował swoich kontrahentów o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w przedmiotowym produkcie.
Organy Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania.