Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gorlice. Kilka pomysłów Asi na kulinarne czystki

Lech Klimek
Lech Klimek
archiwum
Joanna Tokasz, znana w Małopolsce, a pochodząca z Gorlic blogerka kulinarna zgodziła się podać kilka pomysłów na ratunek dla tych, którzy przesadzili z zakupami i przygotowali za dużo jedzenia na święta.

Z własnego doświadczenia wiem, że to się niestety zdarza - mówi Joanna. - Sama wiele już razy przesadziłam z zakupami i z ilością potraw, jakie powstały w mojej kuchni. Nauczona doświadczeniem, w tym roku postanowiłam być bardzo wstrzemięźliwa. Zwłaszcza jeśli chodzi o wypieki - dodaje z uśmiechem.

Czytaj najnowsze informacje z Gorlic i okolic

A co mają zrobić ci, którzy nie potrafią się powstrzymać i pieką jak dla pułku wojska? - zapytaliśmy: - Sprawny zamrażalnik jest tu jakimś ratunkiem - mówi Joanna. - Ja dzielę ciasta na małe porcje i zamrażam. Potem wystarczy w sobotni wieczór wyjąć, rozmrozić i jest jak znalazł na niedzielę do kawy - dodaje.

Z resztek ciast, oczywiście tych bardziej „suchych” jak babki, można wyczarować bajaderki: - Są banalne w przygotowaniu i tak naprawdę nie zajmą nam wiele czasu, a zazwyczaj wystarczają nam na długo - mówi blogerka.

Po świętach Wielkiej Nocy bardzo często w lodówkach zostaje sporo jaj ugotowanych na twardo, które są w tym czasie jednym z głównych elementów stołu. Co zrobić, gdy mamy ich nadmiar?

- Tu odpowiedź jest prosta - mówi Joanna z przekonaniem. - Oczywiście pasty. Będą idealne na śniadania, a dobrze zrobione na długo zachowają świeżość i dobry smak - dopowiada.

Sposób na mały głód? Spróbuj tych przekąsek [TOP 10]

Bajaderki

Składniki:

  • 260 g babek i babeczek
  • 200 g bakalii: rodzynek, posiekanych orzechów włoskich i migdałów
  • 150 g masła
  • 60 ml likieru orzechowego
  • Dodatkowo 100g orzechów włoskich do obtaczania bajaderek.

Sposób przygotowania:

Ciasta drobno kruszymy. Do masy dodajemy bakalie, likier orzechowy oraz stopiony tłuszcz. Całość mieszamy razem, a z powstałej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w posiekanych orzechach i pozostawiamy do schłodzenia. I już można je stawiać na stole.

Pasta śniadaniowa

Składniki

  • 5 jajek
  • 100 g białego sera (półtłustego)
  • 1 puszka tuńczyka (150g)
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jajka muszą być oczywiście ugotowane na twardo. Wyjmujemy żółtka i wraz z białym serem przecieramy przez siteczko. Łączymy z musztardą oraz majonezem, a następnie z odcedzonym z zalewy i drobno posiekanym tuńczykiem, białkami i szczypiorkiem. Pastę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z pieczywem lub jako dodatek do słonych krakersów. Możemy nią również nadziać połówki białek.

Ochota na słodycze? Spróbuj TYCH szybkich deserów!

Polub nas na Facebooku i bądź zawsze na bieżąco!

Gazeta Gorlicka

WIDEO: Mówimy po krakosku - odcinek 1. Dlaczego wychodzimy na pole?

Autor: Gazeta Krakowska, Dziennik Polski, Nasze Miasto

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska