Z własnego doświadczenia wiem, że to się niestety zdarza - mówi Joanna. - Sama wiele już razy przesadziłam z zakupami i z ilością potraw, jakie powstały w mojej kuchni. Nauczona doświadczeniem, w tym roku postanowiłam być bardzo wstrzemięźliwa. Zwłaszcza jeśli chodzi o wypieki - dodaje z uśmiechem.
Czytaj najnowsze informacje z Gorlic i okolic
A co mają zrobić ci, którzy nie potrafią się powstrzymać i pieką jak dla pułku wojska? - zapytaliśmy: - Sprawny zamrażalnik jest tu jakimś ratunkiem - mówi Joanna. - Ja dzielę ciasta na małe porcje i zamrażam. Potem wystarczy w sobotni wieczór wyjąć, rozmrozić i jest jak znalazł na niedzielę do kawy - dodaje.
Z resztek ciast, oczywiście tych bardziej „suchych” jak babki, można wyczarować bajaderki: - Są banalne w przygotowaniu i tak naprawdę nie zajmą nam wiele czasu, a zazwyczaj wystarczają nam na długo - mówi blogerka.
Po świętach Wielkiej Nocy bardzo często w lodówkach zostaje sporo jaj ugotowanych na twardo, które są w tym czasie jednym z głównych elementów stołu. Co zrobić, gdy mamy ich nadmiar?
- Tu odpowiedź jest prosta - mówi Joanna z przekonaniem. - Oczywiście pasty. Będą idealne na śniadania, a dobrze zrobione na długo zachowają świeżość i dobry smak - dopowiada.
Sposób na mały głód? Spróbuj tych przekąsek [TOP 10]

Bajaderki
Składniki:
- 260 g babek i babeczek
- 200 g bakalii: rodzynek, posiekanych orzechów włoskich i migdałów
- 150 g masła
- 60 ml likieru orzechowego
- Dodatkowo 100g orzechów włoskich do obtaczania bajaderek.
Sposób przygotowania:
Ciasta drobno kruszymy. Do masy dodajemy bakalie, likier orzechowy oraz stopiony tłuszcz. Całość mieszamy razem, a z powstałej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w posiekanych orzechach i pozostawiamy do schłodzenia. I już można je stawiać na stole.
Pasta śniadaniowa
Składniki
- 5 jajek
- 100 g białego sera (półtłustego)
- 1 puszka tuńczyka (150g)
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Jajka muszą być oczywiście ugotowane na twardo. Wyjmujemy żółtka i wraz z białym serem przecieramy przez siteczko. Łączymy z musztardą oraz majonezem, a następnie z odcedzonym z zalewy i drobno posiekanym tuńczykiem, białkami i szczypiorkiem. Pastę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z pieczywem lub jako dodatek do słonych krakersów. Możemy nią również nadziać połówki białek.
Ochota na słodycze? Spróbuj TYCH szybkich deserów!

Polub nas na Facebooku i bądź zawsze na bieżąco!
WIDEO: Mówimy po krakosku - odcinek 1. Dlaczego wychodzimy na pole?
Autor: Gazeta Krakowska, Dziennik Polski, Nasze Miasto