Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gorlice. Polędwiczka na pięć sposobów - uczniowie walczyli o tytuł najlepszego kucharza. Musieli rozwiązać test i przygotować potrawę

Halina Gajda
Halina Gajda
Pięciu młodych kucharzy stanęło do walki o prawo w ogólnopolskim etapie na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz. Etap okręgowy, o którym mówimy, zorganizowany został przez Zespól Szkół Zawodowych w Gorlicach, a rolę koordynatora pełniła Lucyna Prorok. Adepci sztuki kulinarnej mieli za zadanie przygotować potrawę z wieprzowiny. Jak można było się spodziewać, nikt nie poszedł po linii najmniejszego oporu i nie rzucił na talerz schabowego w panierce. Chociaż, z drugiej strony, kto wie, czy dobrze przyrządzony nie zyskałby uznania jurorów. Wszyscy wybrali jednak polędwiczki. I tu zaczęły się schody, bo przecież „przeciągnięte” mięso, jest jak wiór. Czasem wystarczy przetrzymać go o minutę za długo w piekarniku i katastrofa na talerzu gotowa.

Odważna piątka, zanim przystąpiła do gotowania, musiała zaliczyć test wiedzy za zakresu technologii gastronomicznej. Dopiero wtedy mogli przystąpić do gotowania. W ruch poszły miski, noże, patelnie, piekarniki. Jedni siekali zapamiętale, inni dmuchali w garnek, w którym gotowała się kasza. Ktoś z pieczołowitością okładał mięso kapuścianym liściem, inny faszerował mięso dodatkami.

Po mniej więcej dwóch godzinach, masie nerwów, mnóstwie garnków do mycia, był finał. Na tak zwanym stole degustacyjnym pojawiła się między innymi zielone polędwiczki w pikanym sosie z krupniku i chili z wytrawnymi pączkami, czerwoną konfiturą i bursztynowym musem. Tuż obok na talerzu pyszniła się polędwiczka podana z puree kalafiorowym w asyście kruszonki z boczku w towarzystwie sosu kawowo-czekoladowego z chipsami z pietruszki. Jury smakowało też delikatnego mięsa z dodatkiem kaszy pęczak albo z sosem szpinakowo-kokosowym.

Przygotowane potrawy oceniali Marcin Polus, Kamil Woźnica oraz Łukasz Grabowski, prezes i członkowie Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników. Po degustacji i podsumowaniu wyników testu wydali werdykt. Pierwsze miejsce przypadło Natalii Porębskiej z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelskarskich w Iwoniczu-Zdroju, drugie Patrykowi Antosiewiczowi z ZSZ w Grybowie na trzecie Klaudii Kuźmie z ZS przy Iwoniczu.

Gazeta Gorlicka

POLECAMY - KONIECZNIE SPRAWDŹ:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska