Magdalena i Stanisław Romkowie to gotujące małżeństwo. On specjalizuje się w słodkościach, ona - w daniach wytrawnych. Prowadzą bezglutenowy blog Kuchenne Wariacje.
Składniki
- 500 g filetów z łososia
- 1/2 czerwonej cebuli
- duży pomidor
- pęczek świeżej kolendry
- papryczka chili
- limonka
- sól, pieprz
- łyżeczka curry
- 80 g kuskusu
Wykonanie
Filety z łososia podzielić na mniejsze kawałki i wrzucić do miski. Dodać startą skórkę z limonki, sok z limonki, sól, pieprz i curry. Całość delikatnie wymieszać i odstawić na pół godziny.
W międzyczasie zrobić sałatkę. Z pomidorów wyciąć gniazda nasienne i resztę pokroić w kostkę. Cebulę i papryczkę pokroić w drobną kostkę. Kolendrę drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię grillową i smażyć łososia po 5 minut z każdej strony. Przygotować kuskus. Do miseczki wsypać kuskus i zalać go gorącą wodą w stosunku 1:1, przykryć pokrywką i zostawić na 5 minut. Po tym czasie lekko posolić i wymieszać (kuskus powinien wchłonąć całą wodę).
Na talerzu ułożyć kuskus, na nim łososia i na wierzchu sałatkę.
Źródło: Dzień Dobry TVN