
Tęgoskór cytrynowy
Tęgoskór cytrynowy zwany również cuchnącym i fałszywą truflą
Jest bardzo pospolity w Polsce. Przeważnie występuje na piaszczystych glebach w lasach iglastych oraz na obrzeżach lasów i poboczach dróg leśnych.

Muchomor cytrynowy
Muchomor cytrynowy to pospolicie występujący w Polsce trujący gatunek grzyba. Pojawia się od lata do jesieni, praktycznie w każdym rodzaju lasu.
W surowej postaci może stanowić śmiertelne zagrożenie życia. Muchomor cytrynowy jest lekko trujący, ale pomylenie go w celach kulinarnych z zielonawym czy jadowitym byłoby zabójcze.
Dość dobrą cechą diagnostyczną muchomora cytrynowego jest zapach surowych ziemniaków.
Muchomory te zawierają bufoteninę, związek wyizolowany pierwotnie w czasie I wojny światowej z jadu ropuch (stąd nazwa), a występujący też u ssaków i działający psychodelicznie. W 2010 roku włoski lekarz Enzo Emanuele z zespołem wykrył, że u osób z autyzmem i schizofreników występuje wyższe stężenie tej substancji w moczu.

Muchomor Jadowity
Muchomor Jadowity zwany również muchomorem białym występuje głównie w górskich lasach iglastych pod świerkami i sosnami. Spotkać go można od lipca do października.
Objawy zatrucia są takie same jak w przypadku muchomora sromotnikowego.
Muchomor jadowity bywa bardzo często mylony z młodymi pieczarkami. Dlatego pieczarki należy zbierać wyłącznie wtedy gdy się rozwiną.

Olszówka, krowiak podwinięty
Olszówka zwana również krowiakiem podwiniętym
Znaleźć można we wszystkich lasach. Najczęściej rośnie w grupach. Występuje od lata do jesieni.
Krowiak podwinięty jest grzybem trującym. Dawniej uważany był za grzyb jadany i tak jest do tej pory w niektórych krajach na świecie m.in. w państwach Europy Wschodniej. Wynika to z faktu, iż jego toksyczność stwierdzono dopiero w latach 70. ubiegłego wieku.
Pomimo obgotowania grzyb może wywoływać długotrwałe zatrucia.