https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Gwiazdy kina na festiwalu EnergaCAMERIMAGE w Toruniu. Gdzie śpią, co jedzą, jak spędzają czas?

Justyna Wojciechowska-Narloch
W tym roku hotelem festiwalowym jest czterogwiazdkowy "Bulwar"
W tym roku hotelem festiwalowym jest czterogwiazdkowy "Bulwar" Agnieszka Bielecka
Hotele "Bulwar" i "Copernicus", restauracje "Piernicova" i "Chleb i wino" - m.in. w tych miejscach można spotkać ludzi filmu, którzy przyjechali na festiwal EnergaCAMERIMAGE.

W Toruniu trwa wielkie święto kina, czyli 32. edycja Międzynarodowego Festiwalu Filmowego EnergaCAMERIMAGE. Do miasta przyjechali przedstawiciele branży filmowej i pokrewnych z niemal 80 krajów. Jak szacują organiztorzy, to ok. 4,5 tys. osób. Jedni wpadają do Torunia na dzień, dwa, inni zostają przez cały tydzień, czyli do końca festiwalu. Sprawdziliśmy, gdzie nocują i co jedzą festiwalowi goście.

- W tym roku miano festiwalowego hotelu nosi "Bulwar", bo to tam mieszka najwięcej gwiazd. Część gości nocuje także w sąsiednim Hotelu "Copernicus". Niektórzy są też w "Filmarze" - dowiadujemy się od organizatorów festiwalu. - Natomiast młodzi adepci sztuki filmowej, studenci ze szkół filmowych najczęściej mieszkają w hostelach. Część z nich gości również w domach torunian.

Luksusowe apartamenty

W czterogwiazdkowym Hotelu „Bulwar” do dyspozycji gości są pokoje z widokiem na toruńską starówkę bądź na Wisłę, część z nich ma elementy dawnego militarnego wyposażenia. Najbardziej ekskluzywny jest pokój w standardzie Executive Suite. Na powierzchni 76 mkw mamy obite tkaniną ściany i grubą wykładzinę, królewskie łóżko w sypialni z łazienką z panoramicznym prysznicem (spod prysznica rozpościera się widok na Wisłę i starówkę), dużą szafę, szlafroki i kapcie, sejf, biurko, telewizor, przestronny salon z kanapą, drugą łazienkę z jacuzzi z koloroterapią. Ceny tego apartamentu zaczynają się od 1, 7 tys. zł za noc.
Jeśli festiwalowe gwiazdy zdecydują się na korzystanie z hotelowej restauracji, to wybór mają ogromny. Wśród przystawek znajdą m.in. tatar wołowy z kurkami i szarpaną gęś. Jeśli chodzi o zupy, to skosztować mogą żurku kujawskiego bądź rosołu na gęsi z domowym makaronem. Wśród dań głównych znajdą stek wołowy, jagnięcinę, łososia w cieście filo i polskie klasyki – jak schabowy z kością czy udko z gęsi z żurawiną. Na deser wybrać mogą choćby szarlotkę z jabłkami z patelni i kruszonką piernikową.

Jak informują organizatorzy EnergaCAMERIMAGE, cześć ich gości decyduje się na zamieszkanie w Hotelu „Copernicus”. Znajduje się tam 149 pokoi różnego typu. Jednak najbardziej prestiżowe są apartamenty tzw. dyplomatyczne.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Styl życia

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓

- Na czwartym piętrze naszego hotelu znajdują się dwa apartamenty dyplomatyczne, o powierzchni 55 mkw. każdy. Podzielone są na część sypialną oraz dzienną. Są pełne światła i przestrzeni, dzięki czemu umożliwiają pełny wypoczynek i relaks. Przynależą do nich łazienki wyposażone w duże wanny oraz niezbędne przedmioty - ręczniki, szlafroki, kosmetyki i suszarkę. Wygodne i nowoczesne meble dopełniają całości. Każdy z apartamentów posiada osobny taras z widokiem na rzekę oraz Stare Miasto – czytamy w opisie na stronie hotelu.

Ceny tych apartamentów zaczynają się od 1638 zł za noc.

Po polsku, ale międzynarodowo

- Będąc na festiwalu nie zapomnij odwiedzić naszej restauracji! "Piernicova" to miejsce, gdzie elegancja i pyszne jedzenie są priorytetem! Nasz szef kuchni Bartłomiej Witkowski zaprasza na swoje autorskie menu kuchni polskiej z międzynarodowym akcentem – zaprasza w mediach społecznościowych Restauracja "Piernicova".

A co znajduje się w menu, z którego tak chętnie korzystają festiwalowi goście? Wśród przystawek znajdziemy śledzia piernicovego z faszerowanym ziemniakiem, jabłkiem i piernikową musztardą. Jest też siekany tuńczyk z wasabi i guacamole oraz carapccio wołowe z truflami. Ceny przystawek wahają się od 46 do 62 zł. Ciekawie zapowiadają się zupy – to m.in. poczciwa polska szczawiowa, ale z wędzonym twarogiem czy grzybowa z sokiem z kiszonej kapusty. Wśród dań głównych znajdziemy filet z pstrąga z sosem z homara, biodrówkę jagnięcą, gęsie pipki czy ravioli - w skład dania wchodzi kaczka i gruszka, puree z marchwi i pomarańczy, marynowana dynia, prażone pistacje, ser Pecorino oraz sos z czerwonej kapusty, gruszki i czekolady. Ceny dań głównych zaczynają się od 59 zł, a kończą na 139 zł.

W "Chlebie i winie", gdzie także często pojawiają się uczestnicy EnergaCAMERIMAGE, goście zjedzą sprawdzone dania kuchni śródziemnomorskiej, w tym pizzę i pasty. Są tam też klasyczne przystawki jak tatar wołowy czy z łososia, carpaccio oraz krewetki. Dania główne to m.in. smażona wątróbka, stek ze schabu, pieczona kaczka, polędwiczki wieprzowe z kurkami i policzki wołowe w winnym sosie. Ceny dań głównych zaczynają się od 43,90 zł za wątróbkę, a kończą na grillowanym steku z polędwicy wołowej za 119,90 zł.

Co w wolnym czasie?

A jak spędzają wolny czas festiwalowi goście? Większość z nich ma go niezbyt dużo ze względu na zaangażowanie w seminaria, warsztaty czy pracę w składach jurorskich. Wychodzą jednak na miasto i po nim spacerują. Oglądają zabytki, podziwiają gotyk, wychodzą nad Wisłę.
Międzynarodowy Festiwal Filmowy EnergaCAMERIMAGE rozpoczął się 16 listopada. Gala jego zakończenia zaplanowana jest na sobotę, 23 listopada w CKK Jordanki w Toruniu.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Prokuratura umorzyła postępowanie ws. Park and Ride. Bochnia straciła ok. 1,3 mln zł

Prokuratura umorzyła postępowanie ws. Park and Ride. Bochnia straciła ok. 1,3 mln zł

Poznaj wszystkie półfinalistki Miss Polski. Tylko część z nich przejdzie do finału

Poznaj wszystkie półfinalistki Miss Polski. Tylko część z nich przejdzie do finału

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska