Niezaprzeczalnym symbolem Halloween jest dynia – koniecznie z wydrążonymi ustami i oczami oraz z włożoną do środka płonącą świecą. Warzywo to, przywiezione wraz z irlandzkimi imigrantami do USA, wkrótce stało się symbolem zaszczepionego wraz z ich przybyciem tego „upiornego” święta. Coraz częściej przygotowuje się też inne, upiorne przekąski. Zobaczcie nasz przepis na halloweenowe muffinki serowe.
Składniki
- 15 czarnych oliwek
- gotowy spód do ciasta pizzowego
- 400 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
- główka brokułu
- 700 g pieczarek
- 15 średniej wielkości miseczek do zapiekania (najlepiej w czarnym kolorze)
- sól, pieprz, bazylia do smaku
Wykonanie
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na półtwardo. Pieczarki pokroić w cząstki i poddusić na maśle. Zetrzeć ser na tarce. Wszystko wymieszać w misce, przyprawić i wyłożyć do muffinek. Z ciasta na pizzę wykroić 15 kółek i szerokie na centymetr paski. Każdą muffinkę z farszem przykryć na wierzchu kółkiem, a ścianki naczyń obkleić 4-5 paskami – tak, aby swoim kształtem przypominały ośmiorniczki . Pokroić oliwki w krążki i po dwa ułożyć na każdej muffince (na kształt oczu). Włożyć tacę z naczyniami do rozgrzanego piekarnika na 20 minut na 180 stopni. Wyjąć, gdy ciasto będzie zarumienione.
Zobacz też:Przekąski na Halloween. Palce wiedźmy
Zobacz też:TOP 8 zup z dyni naszych Czytelników
Zobacz też:Przepis na dynię. TOP 7 propozycji naszych Czytelników na dania z dynią
Polub nas na facebooku. Codziennie nowy przepis!
Źródło: Dzień Dobry TVN