Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przekąski na Halloween. Palce wiedźmy [PRZEPIS]

mad
Palce wiedźmy.
Palce wiedźmy. materiały prasowe
Przepis na palce wiedźmy na Halloween.

Halloween to dzień w roku, który wymaga odpowiedniej oprawy. W tym dniu potrawy muszą być przerażające! Przepisem na palce wiedźmy podzieliła się autorka bloga Candy Company.

Składniki

  • 5 śliwek kalifornijskich
  • 3 daktyle
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli (opcjonalnie)
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 75 g orzechów włoskich
  • 90 g migdałów
  • pestki dyni i łyżeczka dżemu lub puree z czerwonych owoców do dekoracji

Wykonanie
Orzechy i migdały rozdrabniamy w malakserze, prawie na mąkę. Daktyle, śliwki, syrop klonowy i miód miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby dodajemy łyżkę wody. Do masy śliwkowej dodajemy orzechy oraz pozostałe składniki i miksujemy, aż masa zacznie przypominać ciasto.
Masę dzielimy na kulki wielkości orzecha włoskiego i formujemy palce, na każdy palec przy pomocy niewielkiej ilości puree owocowego naklejamy pestkę dyni. Palce wiedźmy można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce do podania.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska