Halloween to dzień w roku, który wymaga odpowiedniej oprawy. W tym dniu potrawy muszą być przerażające! Przepisem na palce wiedźmy podzieliła się autorka bloga Candy Company.
Składniki
- 5 śliwek kalifornijskich
- 3 daktyle
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka wody
- szczypta soli (opcjonalnie)
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 75 g orzechów włoskich
- 90 g migdałów
- pestki dyni i łyżeczka dżemu lub puree z czerwonych owoców do dekoracji
Wykonanie
Orzechy i migdały rozdrabniamy w malakserze, prawie na mąkę. Daktyle, śliwki, syrop klonowy i miód miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby dodajemy łyżkę wody. Do masy śliwkowej dodajemy orzechy oraz pozostałe składniki i miksujemy, aż masa zacznie przypominać ciasto.
Masę dzielimy na kulki wielkości orzecha włoskiego i formujemy palce, na każdy palec przy pomocy niewielkiej ilości puree owocowego naklejamy pestkę dyni. Palce wiedźmy można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce do podania.
Zobacz też:TOP 8 zup z dyni naszych Czytelników
Zobacz też:Przepis na dynię. TOP 7 propozycji naszych Czytelników na dania z dynią
Polub nas na facebooku. Codziennie nowy przepis!
Źródło: Dzień Dobry TVN