Hubert Tabak, uczestnik piątek edycji TOP CHEF, zastępca szefa kuchni restauracji L’atmosphere w hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport w podkrakowskich Balicach, na karnawał poleca roladki z łososiem
Składniki
- 20 dag filetu z łososia
- 10 dag cukru
- 10 dag soli
- imbir marynowany
- limonka
- 30 dag białej rzepy
- fenkuł
- anyż
- 100 ml octu jabłkowego
- cukier
- oliwa z oliwek
- wasabi
- 6 gram maltodekstryny
- rzodkiewka
- kiełki groszku do dekoracji
Wykonanie
Łososia oczyścić ze skóry i ości. Cukier z solą wymieszać i zasypać płat łososia, trzymając w lodówce 12 godzin.
Ocet zagotować z taką samą ilością wody z cukrem i anyżem.
Rzepę obrać i pokroić z cienkie plastry wzdłuż, aby można było zawinąć ją w roladkę. Fenkuł pokroić w cienkie plastry, następnie zblanszować razem z rzepą w przygotowanej wcześnie marynacie.
Po 12 godzinach łososia oczyścić z cukru i soli i pokroić w drobną kostkę jak na tatara. Dodać posiekany drobno marynowany imbir oraz posiekany fenkuł. Następnie doprawić skórką i sokiem z limonki.
Oliwę z oliwek wymieszać z wasabi oraz maltodekstryną aż do powstania pudru.
Z rzepy należy utworzyć roladki i nafaszerować je siekanym łososiem. Udekorować rzodkiewką i kiełkami groszku. Podawać z pudrem z wasabi. Roladki można podawać jako przystawkę lub w formie finger food, co idealnie sprawdzi się na balu karnawałowym. Z podanego przepisu wyjdą cztery roladki.
Źródło: Dzień Dobry TVN