Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Hubert Tabak poleca roladki z siekanym łososiem [PRZEPIS]

Hubert Tabak
Przepis na roladki z siekanym łososiem.

Hubert Tabak, uczestnik piątek edycji TOP CHEF, zastępca szefa kuchni restauracji L’atmosphere w hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport w podkrakowskich Balicach, na karnawał poleca roladki z łososiem

Składniki

  • 20 dag filetu z łososia
  • 10 dag cukru
  • 10 dag soli
  • imbir marynowany
  • limonka
  • 30 dag białej rzepy
  • fenkuł
  • anyż
  • 100 ml octu jabłkowego
  • cukier
  • oliwa z oliwek
  • wasabi
  • 6 gram maltodekstryny
  • rzodkiewka
  • kiełki groszku do dekoracji

Wykonanie
Łososia oczyścić ze skóry i ości. Cukier z solą wymieszać i zasypać płat łososia, trzymając w lodówce 12 godzin.
Ocet zagotować z taką samą ilością wody z cukrem i anyżem.

Rzepę obrać i pokroić z cienkie plastry wzdłuż, aby można było zawinąć ją w roladkę. Fenkuł pokroić w cienkie plastry, następnie zblanszować razem z rzepą w przygotowanej wcześnie marynacie.

Po 12 godzinach łososia oczyścić z cukru i soli i pokroić w drobną kostkę jak na tatara. Dodać posiekany drobno marynowany imbir oraz posiekany fenkuł. Następnie doprawić skórką i sokiem z limonki.

Oliwę z oliwek wymieszać z wasabi oraz maltodekstryną aż do powstania pudru.

Z rzepy należy utworzyć roladki i nafaszerować je siekanym łososiem. Udekorować rzodkiewką i kiełkami groszku. Podawać z pudrem z wasabi. Roladki można podawać jako przystawkę lub w formie finger food, co idealnie sprawdzi się na balu karnawałowym. Z podanego przepisu wyjdą cztery roladki.

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska