
W Portobello w Oświęcimiu (ul.Władysława Jagiełły 27) stek z polędwicy wołowej z pieca opalanego drewnem z warzywami korzennymi, sosem pieprzowym lub masłem czosnkowym zjeść można za 69 zł. Jest tu też dostępna wykwintna sałatka z wołowiny ze szpinakiem, granatem, avocado, pomidorkami koktajlowymi, nachossami i dressingiem cytrusowym z chilli za 32 zł. Restauracja serwuje też dania wegetariańskie. Najdroższe to zapiekany kozi ser z rukolą, mango, jabłkiem, dressingiem z marakui i orzeszkami nerkowca. Koszt – 31 zł.

Ciekawą wersję ryby można zjeść w restauracji La Rossa w Oświęcimiu (ul. Konarskiego 3). Filet z sandacza podawany jest w bułce tartej z sezamem z puree z białej czekolady i kalafiora, czerwonym burakiem glazurowanym miodem, kiszoną cytryną, pudrem z borowika i różowym pieprzem. Koszt – 39 zł. Danie można zamówić z dostawą do domu. Podobnie jak deser - szarlotkę z ekstraktem z lawendy i róży z sosem z Suski Sechlońskiej, karmelowym popcornem i śląskim oblatem. Kosztuje 19 zł.

W Restauracji w Molo w Osieku (ul. Główna 231A) dostępna jest ciekawa przystawka - tatar z polędwicy wołowej. W składzie: marynowany rydz, korniszony, cebula, musztarda, majonez tryflowy, kurze żółtka. Cena - 29 zł. Stek z polędwicy wołowej z frytkami z batatów, fasolką szparagową, grillowanymi pomidorkami, marchewką, pak choi i sosem do wyboru – demi glace, pieprzowy lub grzybowy kosztuje 69 zł. Najdroższe danie w restauracji i jedno z najdroższych w regionie to grillowany stek z jelenia, smażowane ziemniaki i kurki, grillowany kalafior romanesco, mus gruszkowwy, sos demi glace z gorzką czekoladą. Kosztuje 76 zł.

Najdroższą zupę, kosztującą 25 zł znaleźliśmy z Mezzanine Restaurant & Cafe w Oświęcimiu (ul. Królowej Jadwigi 9, przy C.H. Park Shop). To japoński ramen (bulion, cebula, marchew, imbir, czosnek, grzyby, pak-choi, nori, sezam, makaron), do wyboru: z kurczakiem, z szarpanym żeberkiem wieprzowym lub wegetariański (większa ilość warzyw). W lokalu jest też dostępne ciekawe danie z polędwicy ze szparagami, ziemniakiem, brukselką i sosem whiskey - 59 zł. Za jesiotra z risottto szpinakowym, dynią i chipsem marchewkowym zapłacimy 43 zł.