
W Gamie Smaków w Chrzanowie (ul. Oświęcimska 133) na ciepłą przystawkę serwują krewetki tygrysie w maśle i czosnku podawane na bukiecie sałat z sosami – 38 zł. Filet mignon z polędwicy wołowej na puree z pietruszki ze szparagami to tutaj koszt 58 zł, a za stek z tuńczyka z puree cytrusowym i szparagami zapłacimy 49 zł.

Przystawkę na ciepło - krewetki na maśle czosnkowo-ziołowym – zjeść też można w Karczmie Klimtówka w Wolbromiu (ul. Ordona 2). Cena - 39 zł. Tatar z polędwicy wołowej z dodatkami kosztuje 34 zł. Dwa najdroższe danie w Klimtówce to: polędwica wołowa wysmażona według uznania z masłem czosnkowym w towarzystwie groszku cukrowego – 59 zł oraz stek t-bone z sezonowej wołowiny z karmelizowanymi pomidorkami cherry – 62 zł.

Drogi, elegancki obiad można zjeść także w L'Antica Stazione w Trzebini (ul. Dworcowa 1). Do wyboru, m.in. pół pieczonej kaczki w sosie porto z dodatkiem świeżej figi z frytkami stekowymi
- 46,90 zł, tournedos z łososia w sosie limonkowo-anyżowym serwowane z risotto szpinakowym i assiette z cukinii - 47,90 zł lub polędwica wołowa w plastrach w sosie rozmarynowo - cytrynowym z czerwonym pieprzem, rukolą, grzankami czosnkowymi i Grana Padano – 56,90 zł.

Jeśli mamy ochotę na danie z kaczki można wybrać się do Batorówki w Olkuszu (Rynek 20). Kaczka serwowana jest tam na kilka sposobów. Szef kuchni poleca: kaczkę pieczoną po tajsku ze słodkim sosem chili, kaczkę pieczoną sous vide podawaną z sosem borowikowym lub orientalną kaczkę po chińsku. Koszt każdego dania to 39 zł. W lokalu serwują też ogromny wybór sushi.