Delikatne soczyste mięso z indyka w marynacie z miodu i cytryny jest wyśmienite i pyszne - mówi Agnieszka Sznajder, autorka bloga Apetyczna Babeczka.
Składniki
- 4 golonki z indyka
Składniki na marynatę
- 3 łyżki miodu
- pół cytryny
- 2 łyżki oleju
- 6 ząbków czosnku
- łyżka stołowa majeranku
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- pieprz
- łyżeczka soli
- 2 łyżki masła
Wykonanie
Mięso opłukać, osuszyć. Obrać czosnek i przecisnąć go przez praskę do miseczki z miodem. Dodać sok z cytryny, olej, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie oraz łyżeczkę soli: dobrze wymieszać. Golonki można ponabijać widelcem i dokładnie natrzeć marynatą. Wstawić na noc do lodówki.
Po zamarynowaniu obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, po czym przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 70-90 minut, można obracać mięso podczas pieczenia. Kilka minut przed wyjęciem z piekarnika posmarować mięso roztopionym masłem.
