Przypomnij sobie dania, które przywołają wspomnienia beztroskich lat.
Pancakes, czyli puszyste placuszki z serka homogenizowanego [PRZEPIS]

Delikatnym i puszystym placuszkom z waniliowego serka homogenizowanego nie oprze się nawet dorosły. To idealna propozycja na słodkie, ale zdrowe śniadanie lub podwieczorek - świetnie komponujące się z sezonowymi owocami.
Składniki:
- 150 g waniliowego serka homogenizowanego Rolmlecz
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru pudru
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Do miski przesiej mąkę z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksuj z cukrem. Dodaj serek homogenizowany, wymieszaj. Dalej miksując, stopniowo dodawaj mąkę z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Na nieprzywierającej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj masę i formuj placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Jabłka w cieście naleśnikowym [PRZEPIS]

To pomysł na deser, którego przygotowanie nie wymaga wykorzystania wielu składników. Zwykle masz je w swojej kuchni. Więc jeśli najdzie Cię ochota na wspomnienie deseru z dzieciństwa, to sięgnij po jabłka! Nic nie pachnie tak wspaniale, jak te owoce pieczone w cieście. Serwuj je z gałką lodów waniliowych.
Składniki:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200 ml mleka UHT Łaciate 3,2%
- 4 duże jabłka
- 2 duże jajka
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- olej rzepakowy lub słonecznikowy do smażenia
- cukier puder z cynamonem do oprószenia
Przygotowanie:
W misce miksuj mąkę pszenną, mleko, jajka, cukier i proszek do pieczenia. Odstaw na bok. Jabłka obierz i pokrój na plastry. Przy pomocy nożyka lub wykrawacza wytnij gniazda nasienne. Na dużej patelni rozgrzej masło klarowane. Plastry jabłka namocz w cieście naleśnikowym, a następnie kładź na patelnię na rozgrzany olej. Smaż z obu stron na złoty kolor, a potem odsącz na ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Przełóż na talerz i podaj posypane cukrem pudrem i cynamonem.
Szukasz innych przepisów na smaki dzieciństwa? Zobacz koniecznie:
