https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jajko zapiekane w bakłażanie na suszonych pomidorach [PRZEPIS]

mad
Jajko w bakłażanie.
Jajko w bakłażanie. Katarzyna Jaworek
Przepis na jajko zapiekane w bakłażanie.

- Bakłażan z jajkiem to doskonałe danie na śniadanie lub ciepłą kolację. Do przygotowania w kilka chwil – mówi nasza Czytelniczka Katarzyna Jaworek z Mętkowa, autorka bloga Tradycyjna Kuchnia Kasi.

Składniki

  • 1 bakłażan
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

Bakłażana przekroić na pół. Łyżką wydrążyć gniazda nasienne. Bakłażana posmarować olejem. Pomidory suszone pokroić w paski. Pomidory ułożyć we wgłębieniach w bakłażanie. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Bakłażany ułożyć na blaszce. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Bakłażany wyjąć z piekarnika. Do wgłębień w warzywie wbić jajko. Znów włożyć do piekarnika i zapiekać jeszcze przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Zobacz też:
Pomysł na szybki obiad: bakłażan faszerowany papryką

Zobacz też:
Pomysł na śniadanie: śródziemnomorska shakshuka

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska