„Artysta w kuchni” odc. 2 Zobacz jak gotuje Joanna Chacińska z zespołu Bisquit
Przyjadą słynni kucharze
Jego najmocniejszym punktem jest z pewnością kuchnia. Do Tokarni zjechali uznani w całej Polsce, a także poza granicami kraju szefowie kuchni - Teo Vafidis i Robert Sowa, są także znani i lubiani szefowie kuchni ze świętokrzyskich restauracji, którzy będą zresztą w czasie festiwalu oceniać zmagania uczestników Świętokrzyskiego Mistrza Kuchni - konkursu kulinarnego, w którym wezmą udział zarówno profesjonaliści, jak i amatorzy. - Wszyscy, którzy przyjadą do Tokarni, będą mogli poczuć klimat znanych telewizyjnych show, i to w najlepszym wydaniu, bo całkiem na żywo. Nie będzie tu miejsca na montaż, naprawę pomyłek - gotowanie będzie odbywać się na naszych oczach. Kucharze przygotowują potrawy z produktów dobrze znanych w naszym regionie, przystawkę z sera białego, dania z pstrąga, jelenia i grzybów - przybliża Hubert Sanecki, szef kuchni w restauracji Spektrum Smaku, juror w konkursie Świętokrzyski Mistrz Kuchni.
CZYTAJ TAKŻE: Smak dawnej świętokrzyskiej wsi zachwyca. Kosztuj w Tokarni na Festiwalu Smaków
Degustacje świętokrzyskich produktów
Wielkiemu gotowaniu w plenerze towarzyszyć będzie degustacja najlepszych świętokrzyskich produktów oraz znanych, tradycyjnych świętokrzyskich potraw, które przygotują specjalistki od naszej rodzimej kuchni - członkinie kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń kulinarnych działających w naszym regionie.
CZYTAJ RÓWNIEŻ:- Świętokrzyski Mistrz Kuchni 2017. Oni powalczą o tytuł
- II Świętokrzyski Festiwal Smaków w Tokarni. Zapraszają słynni kucharze
- II Świętokrzyski Festiwal Smaków w Tokarni. Zapraszają producenci żywności
- Do Tokarni zjadą przedstawiciele kulinarni z niemal wszystkich powiatów województwa świętokrzyskiego. Gospodynie będą częstować swoimi najlepszymi wyrobami. Podczas festiwalu zaprezentujemy drugie wydanie książki kucharskiej „Świętokrzyskie smaki”, w której znajdą się przepisy na tradycyjne świętokrzyskie przysmaki. Tych zresztą będzie można spróbować na stoiskach kół. Pierogi, kapusta z grochem, żur, różnego rodzaju nalewki - długo by wymieniać, będzie po prostu pysznie - mówi Stanisław Wróbel, redaktor naczelny „Echa Dnia”.
Na festiwalu prezentują się także członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie z wyrobami certyfikowanymi, najwyższej jakości - serami, wędlinami, miodami.
Darmowe jedzenie
Pewne jest, że nikt nie pozostanie głodny - przewidziano wiele darmowych degustacji. W Tokarni zaparkuje TIR firmy Prymat z pysznościami, także sałatkami i przekąskami serwowanymi przez Roberta Sowę.
Firma Prymat przygotowała też Koło Fortuny gdzie wygrywał będzie każdy!
Dodatkowe atrakcje
Choć kulinaria to najmocniejsza strona festiwalu, przewidziano też mnóstwo dodatkowych atrakcji dla osób w każdym wieku.
- Na terenie Parku Etnograficznego szykujemy mnóstwo zabaw i pokazów. Wśród nich między innymi „Rychtuj no tam szybko jako kolacyjo”, czyli prezentacja tego, jak przygotowywano posiłek na dawnej wsi, a także liczne zabawy - toczenie fajerki, gra w grele, przeciąganie liny oraz tzw. słup obfitości nawiązujący do dawnych zabaw wiejskich. Śmiałkowie będą musieli wspiąć się na mierzący 4 metry słup, aby zdobyć kosz z przysmakami. Zapewnimy atrakcje dla całych rodzin, nasza majówka będzie wspaniałym wydarzeniem zarówno dla starszych, jak i młodszych - mówi Beata Ryń, rzecznik Muzeum Wsi Kieleckiej.
Nie zabraknie tańców i zabawy na ludową nutę. Imprezę uświetnią występy zespołów folklorystycznych oraz kół gospodyń wiejskich