
Bardziej szczegółowo i skrupulatnie umyj takie owoce jak winogrona, jabłka, śliwki, mango, brzoskwinie i gruszki oraz warzywa, takie jak pomidory, ponieważ mogą zawierać więcej pozostałości w zagłębieniach i szczelinach.
Zobacz, jak myć warzywa i owoce ---->

Cytryny, pomarańcze czy inne cytrusy rzadko używamy ze skórką. Jednak przy obieraniu i krojeniu możemy przenieść na ręce wszystkie zbrudzenia, nawet te niewidoczne. By tego uniknąć możemy umyć cytrusy we wrzątku. Ich skórka w odróżnieniu od innych owoców jest o tyle twarda że przetrwa obróbkę termiczną.
Zobacz, jak myć warzywa i owoce ---->

Sałaty i miękkie owoce najlepiej po umyciu wysuszyć. Można to zrobić z pomocy ręcznika papierowego. Jeżeli pozostawimy wilgoć na powierzchni liści sałaty czy owoców takich jak chociażby truskawki mogą spowodować namnażanie się bakterii.
Zobacz, jak myć warzywa i owoce ---->

- Mycie owoców i warzyw samą wodą jest nieefektywne – tłumaczy dr inż. Jolanta Janiszewska z Sieć Badawcza Łukasiewicz - Instytutu Chemii Przemysłowej im. prof. Ignacego Mościckiego. – Ważne są środki powierzchniowo czynne, najlepiej, gdy są one naturalne. To właśnie one są odpowiedzialne za proces mycia, czyli za szybkie zwilżenie mytych powierzchni, osłabienie łączności między cząsteczkami brudu, oderwanie i usunięcie zanieczyszczeń z czyszczonych owoców czy warzyw. Takie środki są kluczowe dla procesu mycia, otaczają bowiem cząsteczkę brudu tworząc kulistą otoczką w której go zamykają. Kulka brudu pozostaje zawieszona w wodzie. Płukanie lub wytarcie do sucha służy ostatecznemu pozbyciu się resztek brudu i roztworu myjącego – tłumaczy ekspertka.
Zobacz, jak myć warzywa i owoce ---->