Nasza Loteria

Jak oni gotują! Młodzi krakowianie laureatami prestiżowych konkursów gastronomicznych

Małgorzata Mrowiec
Małgorzata Mrowiec
Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie
Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie odnoszą spektakularne sukcesy. Najpierw znaleźli się wśród najlepszych w Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym w słowackiej Bratysławie. A teraz zwyciężyli w konkursie kulinarno-cukierniczym Trophée Mille Poland, dzięki temu w marcu pojadą do Francji, by w finale międzynarodowym w Reims zmierzy się z najlepszymi uczniami z całego świata.

Bratysławski sukces - sukcesem europejskim

Uczeń krakowskiego "gastronomika" Patryk Podsiadło został uznany za najlepszego kucharza międzynarodowych zmagań organizowanych w stolicy Słowacji. Na podium najlepszych cukierników znalazł się natomiast Kacper Kułaga, który zdobył trzecie miejsce. Puchar dyrektora szkoły przyznano natomiast Magdalenie Maślance, która startowała w konkursie w kategorii "kelner". Wszystkich uczniów do międzynarodowego turnieju przygotowywały nauczycielki Dorota Janus i Małgorzata Janus. Październikowe zmagania w Bratysławie okazały się początkiem dobrej passy ZSG nr 1 na prestiżowych turniejach.

Najbardziej prestiżowy konkurs gastronomiczny

10 listopada podczas targów HORECA w Krakowie odbyła się pierwsza edycja międzynarodowego konkursu dla szkół gastronomicznych Trophée Mille Poland. Rywalizowało w niej siedem drużyn z całej Polski, a zwycięzcami zostali uczniowie właśnie z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 z Krakowa: Wiktoria Suchenko i Robert Szczałba, których przygotował nauczyciel Łukasz Cichy (zawodowo jest związany z restauracją Biała Róża, jako szef kuchni). Pojadą oni do Reims we Francji, aby reprezentować Kraków i Polskę na międzynarodowej arenie - w kolejnym etapie konkursu wezmą bowiem udział drużyny z całego świata.

Trophée Mille to pierwszy w Polsce konkurs kulinarno-cukierniczy dla szkół gastronomicznych o zasięgu międzynarodowym. Ma ujawniać wybitne zdolności młodych kucharzy i cukierników, a także pokazywać ich fantazję i młodzieńczą odwagę. Każda biorąca udział w konkursowych zmaganiach drużyna musiała przygotować w ciągu trzech godzin i 30 minut dwa dania, każde w ośmiu porcjach: pierwsze przygotowane na słono z wykorzystaniem łososia MOWI Supreme, śmietany Alpro cooking 14 proc. oraz dowolnych leśnych grzybów oraz drugie danie przygotowane na słodko (deser) na bazie czekolady Barry Callebaut i dowolnej dyni.

- Jestem bardzo dumna z uczniów i nauczycieli i cieszę się, że swoją postawą i profesjonalizmem podkreślają wysoki poziom przygotowania zawodowego szkoły, ale również promują nasze miasto. W marcu będą jedyną szkołą gastronomiczną z Polski reprezentującą nasz kraj na arenie międzynarodowej - podsumowuje Agnieszka Kosek-Kotula, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie.

Jak zaznacza dyrektorka ZSG nr 1, konkurs Trophée Mille jest najbardziej prestiżowym konkursem gastronomicznym organizowanym przez chefa Philippe’a Mille. Jego restauracja w sercu francuskiej Szampanii posiada dwie gwiazdki Michelin.

Czy Sejm będzie maszynką do głosowania?

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska