Według notowań przygotowanych przez KZPRiRB z 22 listopada w skupach na terenie Polski za tonę soi można było dostać od 2250 do 2710 zł za tonę netto. Są punkty, które już skup w tym roku zakończyły.
Soja i jej uprawa w Polsce
W 2021 roku powierzchnia uprawy soi w Polsce wynosiła 25 tys. ha, a to oznacza, że w porównaniu z poprzednim rokiem wzrosła o 25%. Jak wielokrotnie wskazywał Juliusz Młodecki, prezes Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych, uprawa tej rośliny w Polsce raczkuje, ale widoczny jest wzrost zainteresowania, a to za sprawą oczekiwań przemysłu.
Skoro jest zapotrzebowanie rynku, trzeba ułatwić rolnikom drogę do uprawy soi. Dzięki wsparciu z Funduszu Promocji Roślin Oleistych, Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych wyprodukowało 3 filmy promocyjno-edukacyjne na temat uprawy soi w Polsce.
Zrzeszenie z pomocą ekspertów: praktyków i naukowców postanowiło wyjaśniać w łatwy i przystępny sposób, dlaczego uprawa soi w Polsce jest opłacalna, jak dbać o plantację soi oraz jakich błędów należy unikać.
- Soja jest doskonałą rośliną do wprowadzenia płodozmianu
- Szybko schodzi z pola - jest dobrym przedplonem
- Wpisuje się w ekoschematy
- Dopłaty do uprawy soi (roślin strączkowych, bobowatych)
- Soja ma najwięcej wartości wśród bobowatych, bogata w białko, znakomita pasza na zwierząt.
Jak uprawiać soję w Polsce?
Dr Marta Bednarczyk uważa, że soję można uprawiać w całej Polsce. Według wskazań COBORU dla poszczególnych województw zalecanych jest od 3 do 11 odmian soi. Najmniejszy wybór dotyczy północnej części Polski, tu należy siać wczesne i bardzo wczesne.
Dr inż. Krzysztof Gawęcki: - Odmiany mamy podzielone na grupy wczesności. W rejonach, gdzie mamy krótszy okres wegetacji nie możemy siać odmian późnych i bardzo późnych.
Soja jest roślina stosunkowo małowymagającą, jednak nie należy lekceważyć potrzeb tej rośliny. Gleba powinna być minimum średniozasobna.
Termin siewu soi w Polsce: gdy w sadach kończą kwitnąć wiśnie. Specjaliści podkreślają, że każdy rok jest inny. Dotychczasowe badania wskazywały na końcówkę drugiej i początek trzeciej dekady kwietnia do początku maja. Dr inż. Marcin Markowicz: - Temperatura gleby powinna wynosić 12 stopni co najmniej na 10 cm głębokości.
Ochrona herbicydowa soi. Chwasty trzeba zwalczyć bardzo wcześnie
- Najlepiej stosować preparaty doglebowe bezpośrednio po siewie. W razie konieczności, w fazie wzrostu rośliny, fazie wystąpienie pierwszych trójlistków, wtedy, kiedy soja jest najmniej wrażliwa na herbicydy nalistne, można stosować poprawki, jeżeli jest taka potrzeba - tłumaczy w filmie dr Marta Bednarczyk
Dr Markowicz: - Jest to taki okres, gdzie należy być codziennie na polu i obserwować zarówno rośliny soi, jak i wschodzące chwasty, gdyż jest to moment wykonywania ostatecznej kontroli czy poprawki nad chwastami. Jeżeli w tym momencie przegapimy fazę odpowiednią do oprysku, to jest ryzyko, że nam później ta plantacja zarośnie i nic już się nie da zrobić.
Ekspert wskazuje, że soja potem już stosunkowo szybko zaczyna rosnąć, a kiedy zaczyna kwitnąć, to jest już za późno na wszelkie zabiegi herbicydowe. Moglibyśmy uszkodzić kwiaty, co spowoduje bardzo dużą zniżkę plonu.
Błędy w uprawie soi
Do głównych błędów zalicza się zły dobór odmiany soi do warunków klimatycznych i glebowych. Kolejny ważny element - dobór stanowiska. Gleba musi być w dobrej strukturze i dobrej kulturze. Zalecane klasy gleb od III do IVa z unormowanym pH.
Stacje odmiany odmian, które znajdziemy w każdym województwie, publikują wyniki badań wszystkich odmian dostępnych na rynku. W ten sposób łatwo dobrać odmiany zalecane dla danego regionu. W Polsce powinny to być odmiany soi z okresem wegetacji maksymalnie od 140 do 150 dni wegetacji, aby uniknąć problemów ze zbiorem.
Wśród błędów specjaliści wyliczają też:
- zbyt duża gęstość siewu (optymalnie 50-70 roślin na m2)
- zła ochrona herbicydowa
- straty podczas zbiorów (zbieramy przedplon, odpowiednie przygotowanie pola do siewu, równe, bez kamieni)
Soję zbiera się najczęściej pod koniec trzeciej dekady września lub na początku października. Jak w przypadku wszystkich upraw - decyduje pogoda. Zbieramy ją przy wilgotności podobnej jak zboża - ok. 14%.
Dlaczego warto uprawiać soję?
