Jak zrobić idealny sernik? Poznaj sekret idealnego wypieku. Przepisy na serniki [PORADNIK, PRZEPISY]

mad
Jak zrobić sernik idealny? Podpowiadamy!
Jak zrobić sernik idealny? Podpowiadamy! pixabay.com
Sernik to niewątpliwie ciasto, które kochają wszyscy. Nie zawsze jednak wychodzi tak, jakbyśmy chcieli. Jak przygotować sernik idealny? Wystarczy skorzystać z kilku trików, by szybko przygotować pyszny sernik i zachwycić jego smakiem całą rodzinę.

Sernik idealny: patenty na wagę smaku

Puszysty i kremowy sernik to marzenie wielu gospodyń domowych. Aby ciasto przybrało odpowiednio lekką i tym samym puszystą formę, należy do uprzednio przygotowanej masy serowej dodać ubite na sztywno białko jajka.
Równie ważna w przypadku sernika jest jego wilgotność. Idealny powinien po prostu rozpływać się w ustach. Tutaj z pomocą przychodzą dodane do masy serowej rodzynki, pokrojone w kostkę mango lub kawałki brzoskwini. Nadadzą one sernikowi nie tylko pyszny owocowy aromat, ale przede wszystkim sprawią, że będzie kremowy w smaku i wilgotny.
– Jest jeszcze jedna ważna rada dla smakoszy rodzynek w serniku – mówi Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy. – Z racji tego, że są suche i przez to trochę twarde, warto wcześniej namoczyć je w ciepłej wodzie. Gdy już zmiękną, obtaczamy tylko rodzynki w mące, a następnie dodajemy je do gotowej masy sernikowej. Dzięki temu zabiegowi nie opadną na dno ciasta i będziemy mogli cieszyć się ich smakiem w każdym kęsie wypieku.

Twaróg – podstawa dobrego sernika

I wreszcie – twaróg. Podstawa pysznego i zawsze udanego sernika. Jednak tylko taki najwyższej jakości gwarantuje niepowtarzalny smak i apetyczny wygląd ciasta. Najlepszy jest ser tłusty (pamiętajmy, żeby go trzykrotnie zmielić!), jednak z powodzeniem możemy przygotować pyszny sernik z dobrej, gotowej masy serowej.
Idealny sernik należy piec w niezbyt wysokiej temperaturze: maksymalna temperatura dla sernika to 180 stopni. Lepiej jednak piec dłużej w niższej temperaturze. Nie należy go też od razu wyciągnąć z piekarnika. Niech przestygnie spokojnie na kratce. Sernik nie lubi także zbyt długiego mieszania składników.

Dla każdego coś pysznego, czyli przepis na sernik z rosą

Dla wszystkich tych, którzy nie mają w swojej książce kucharskiej sprawdzonego przepisu na idealny sernik, przygotowaliśmy pyszną propozycję: sernik z rosą. Prosty w przygotowaniu będzie idealnym podwieczorkiem w rodzinnym gronie.

Przepis na sernik z rosą

Składniki na spód ciasta (wszystkie powinny być utrzymane w temperaturze pokojowej)

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki cukru
  • jajko
  • żółtko
  • 80 g masła ekstra


Sposób przygotowania spodu sernika

Najpierw przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier. Dokładnie wszystko mieszamy. Następnie dodajemy jajko, żółtko i rozpuszczone na patelni masło. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy równomiernie na blaszkę natłuszczoną masłem i posypaną bułką tartą.

Składniki na masę serową

  • kilogram twarogu sernikowego (np. Piątnica)
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki śmietanki 30%
  • ½ szklanki mleka wiejskiego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • ½ szklanki wiórek kokosowych
  • 4 łyżki cukru
  • szklanka rodzynek


Sposób przygotowania masy serowej

Najpierw zalewamy szklankę rodzynek gorącą wodą, by zmiękły. Następnie mikserem dokładnie mieszamy następujące składniki: twaróg, cukier, śmietankę, mleko, budyń, cukier wanilinowy, jajka i żółtka. Miękkie rodzynki obtaczamy w mące i dodajemy do masy. Tak przygotowaną wlewamy do blaszki wyłożonej wcześniej ciastem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180 stopni przez godzinę. W międzyczasie ubijamy z białek
i 4 łyżek cukru sztywną pianę. Następnie wykładamy ją na wierzch wyjętego z piekarnika gorącego ciasta. Na koniec posypujemy sernik wiórkami kokosowymi i podpiekamy go jeszcze przez 10 minut w temp. 180 stopni, uważając, by się nie zarumienił.

Zmniejszone dostawy szczepionek na COVID-19 do Europy

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie