WIDEO: Krzysztof Gawlik opowiada o swoim zawodzie
Autor: Robert Szkutnik, Gazeta Krakowska
Mistrz kucharski Krzysztof Gawlik przyjechał w niedzielę do Wadowic, aby swymi umiejętnościami i wyszukanymi smakami potraw zadziwić mieszkańców, którzy przyszli na jubileusz 7-lecia działalności restauracji Ogrodowa. Przez całe popołudnie odwiedzający lokal mogli podglądać kulinarne sztuczki i przygotowywanie dań według przepisów Krzysztofa Gawlika, który jako jeden dwóch kucharzy w Polsce uzyskał zloty medal World Master Chefs Society. W swojej wędrówce kulinarnej poznał on różnorodność światowej gastronomii.
Pracował m.in. we włoskiej restauracji „Rottiseria" w Bassano del Grappa , w restauracji „Arche Noah" w Wiedniu, był szefem kuchni i managerem w restauracjach: „Bożena B&B" w Nowym Jorku oraz w „Antipasti i Fandango" w Arizonie, a także w "Boardwalk" w Lake George w USA. Tam uzyskał prestiżowy tytuł Executive Chef na New York University of Technology. Jest też członkiem ogólnoświatowej organizacji zrzeszającej najlepszych kucharzy i jej europejskiego odpowiednika, a także autorem menu wadowickiej restauracji.
- To połączenie prostej kuchni włoskiej, meksykańskiej, amerykańskiej i polskiej z dodatkiem papieskiego wina Carlum - mówi Krzysztof Gawlik. Sam bardzo lubi takie smaki, zaś specjalizuje się w potrawach z owoców morza. Jak zdradził Gazecie Krakowskiej, jego potrawy muszą być robione ze świeżych produktów. Dlatego mule przywozi się do Wadowic wprost z Holandii, a z kuchni restauracyjnej w Wadowicach kazał wyrzucić mikrofalówki. Na urodzinach restauracji podano oczywiście wielki tort z polewą z białej czekolady a zagrał kwintet Brass Land i zaśpiewała Angelika Kot, wadowiczanka i uczestniczka programu The Voice of Poland.
Zobacz najświeższe newsy wideo z kraju i ze świata
"Gazeta Krakowska" na Youtubie, Twitterze i Google+
Artykuły, za które warto zapłacić!
Sprawdź i przeczytaj
Codziennie rano najświeższe informacje z Krakowa prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!